Članak

Suđenje za zločine u Krajini počinje 12. februara

6. Februara 2014.00:00
Obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Krajini, počet će 12. februara.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda BiH, kojim predsjedava sudija Redžib Begić, prihvatilo je prijedlog Optužbe i Odbrane da se pregledaju snimci određenih svjedočenja u prvostepenom postupku.

“Odlučili smo da prihvatimo reproduciranje iskaza svjedoka i vještaka. Nastojat ćemo da reduciramo dokaze vodeći se načelom efikasnosti postupka”, kazao je Begić. 

Sudsko vijeće je na statusnoj konferenciji odbilo prijedlog Tužilaštva da se saslušavaju novi svjedoci na okolnosti događanja u autobusu kojim su zarobljenici voženi na razmjenu, obrazloživši da je za taj dio donijeta oslobađajuća presuda. 

Apelaciono vijeće Suda BiH je 6. decembra 2013. godine ukinulo osuđujući dio prvostepene presude kojom su Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić, bivši pripadnici Petog korpusa Armije BiH (ABiH), osuđeni na ukupno 25 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Krajini. 

Prvostepenom presudom, koja je donesena 17. septembra 2012., Selimović i Ružnić su osuđeni na po osam godina, dok je Mustafić dobio devet godina zatvora.

Tužilaštvo BiH je predložilo da se nalaz neuropsihijatra o duševom stanju pojedinih svjedoka uvrsti u spis. Ovom prijedlogu Odbrana se protivila navodeći da su se ovi dokazi mogli provesti u prvostepenom postupku.

Selimovićeva Odbrana je predložila saslušanje jednog svjedoka u vezi sa zarobljavanjem jedne osobe, a Ružnićeva Odbrana je predložila i saslušanje jednog zaštićenog svjedoka. 

O ovim prijedlozima sud će naknadno odlučiti. 

Albina Sorguč


This post is also available in: English