Članak

Istinito ili lažno optuživanje Brkana

6. Februara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH je u žalbi na oslobađajuću presudu Osmanu Brkanu istaklo da je Sudsko vijeće pogrešno zaključilo kada nije povjerovalo svjedoku koji ga je optužio za učešće u ubistvu četiri starice u Blacama kod Konjica počinjenom 13. juna 1992. godine. Od

This post is also available in: English

brana je zatražila potvrđivanje prvostepene presude.

“Uvažite žalbu i vratite predmet na ponovno suđenje”, kazala je tužiteljica Sanja Jukić.

U obraćanju Apelacionom vijeću Suda BiH, tužiteljica je rekla da je svjedok Šeho Macić optužio saborca Brkana da je učestvovao u ubistvu starica, a što je iz straha prešutio istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako je kazala tužiteljica, u istrazi je saslušano 16 sudionika događaja u Blacama, ali niko nije htio potvrditi ko je počinio zločin. Nekoliko dana poslije iskaza u SIPA-i, kako je rekla tužiteljica, Macić je pozvao Tužilaštvo BiH s namjerom da kaže istinu.

“Ne mogu da živim s tim osjećajem da sam vidio i prešutio kod SIPA-e, koliko god to sad bilo negativno po mene”, navela je Jukić riječi svjedoka. 

Ona je kazala da se u obzir mora uzeti da je Macić svjedočio na štetu “saradnika, komšije, prijatelja, poznanika”.

Brkan, nekadašnji vojnik Armije BiH (ABiH), oslobođen je krivice u decembru prošle godine. U obrazloženju presude, Sudsko vijeće je navelo da je primijetilo da postoji intencija da se prikriju pravi počinioci ubistva starica.

Duško Tomić, Brkanov branilac, zatražio je od Apelacionog vijeća Suda BiH da potvrdi prvostepenu presudu. On je naveo da je svjedok Macić “najekstremniji vojnik u toj formaciji”, te da mu se ne može pokloniti vjera.

“Molim da potvrdite da je Brkan nevin”, rekao je Tomić.

Apelaciono vijeće Suda BiH naknadno će odlučiti o žalbi. 

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English