Članak

Pucanje u pravcu svjedoka

30. Januara 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je u septembru 1993. godine čovjek za kojeg je saznao da se zove Nihad Bojadžić maltretirao tako što je pucao u njega iz praznog pištolja.

This post is also available in: English

Ilija Kaleb je ispričao da je nakon ranjavanja 20. septembra 1993. godine u bazi jedinice “Zulfikar” prevezen u ratnu bolnicu u Jablanici, gdje mu je pružena ljekarska pomoć.
Dan poslije, kako je kazao, u sobu gdje je bio smješten došla su dva vojnika, od kojih mu je jedan poznanik sa Alipašinog Polja u Sarajevu, ali se nije mogao sjetiti njegovog imena. Kako je naveo, poznanik mu je rekao da je drugi vojnik Nihad Bojadžić.
“Taj čovjek izvadio je pištolj, uperio u mene i pucao na prazno”, kazao je svjedok, te dodao da nije znao da je pištolj prazan.
Svjedok nije prihvatio tvrdnju Odbrane da se s Bojadžićem susreo u potpuno drugim okolnostima. Odbrana je pitala svjedoka zašto istražiocima Sigurnosno-informativne službe (SIS) Herceg-Bosne nije govorio da ga je Bojadžić maltretirao, već ispitivao o oružju i novcu, a on je obrazložio da su ih zanimali drugi podaci.
Odbrana je dodala da je svjedok govorio o maltretiranjima koje su radile druge osobe.
Tužilaštvo BiH optužilo je Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta jedinice “Zulfikar”, za zločine počinjene nad osobama hrvatske nacionalnosti na području Jablanice.
Marinko Drežnjak je ispričao da je tokom septembra i oktobra 1993. godine bio u zarobljeništvu u kompleksu Rogića kuća u Donjoj Jablanici, bazi jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH). On je rekao da je jednog dana u drugoj polovini septembra došao Bojadžić, izveo ga iz štale koja je bila u kompleksu Rogića kuća, te mu počeo postavljati pitanja o oružju.
“Pucao je oko mene”, kazao je Drežnjak, a na pitanje kako se osjećao, dgovorio je: “Nikako.”
Prije ovog događaja, kako je rekao, vojnici jedinice “Zulfikar” pokazali su na “nabijenu osobu plave kose”, te kazali da se radi o “Zukinom zamjeniku”. Dodao je da je upravo taj muškarac pucao oko njega.
Odbrana je tražila pojašnjenje od svjedoka zašto ovo nije spominjao dok je davao izjave 1994. godine, po izlasku iz zarobljeništva, a detaljno je pričao o drugim stvarima, na što je on odgovorio da nije ispitivan na te okolnosti.
Potom je Odbrana pročitala svjedokovu izjavu iz 1995. godine i navela da je svjedok pitan za Bojadžića, ali da je samo rekao da je bio zamjenik komandanta.
U optužnici stoji da je Bojadžić pucao iz pištolja u pravcu jednog zarobljenika u bazi jedinice, prouzrokujući mu tako strah za život.

Suđenje Bojadžiću nastavlja se 20. februara.

Amer Jahić


This post is also available in: English