Članak

Tužilaštvo traži produženje mjera zabrane

29. Januara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se sedmorici optuženih za zločin počinjen u Kotor-Varoši produže mjere zabrane, dok su se Odbrane usprotivile predloženoj zabrani sastajanja sa svjedocima i optuženih međusobno jer bi to poremetilo pripreme za odbranu.

This post is also available in: English

Tužiteljica Ozrenka Nešković je istakla da se samo produženjem mjera zabrane može obezbijediti normalan tok postupka.

Prema optužnici koja je potvrđena 21. januara, Savo Tepić, Duško Vujičić, Dragoslav Bojić, Duško Maksimović, Radojko Keverović, Rade Škorić i Ilija Kurušić su od maja 1992. do kraja te godine, kao policijski službenici i rukovodioci, učestvovali u progonu Bošnjaka i Hrvata na području Kotor-Varoši.

Njima su u decembru prošle godine određene mjere zabrane sastajanja sa saizvršiocima, te obavezno javljanje u policijsku stanicu. Tepiću i Vujičiću zabranjeno je i putovanje.

“Iz brojnih subjektivnih i objektivnih dokaza proizlazi da su optuženi počinili djela koja im se optužnicom stavljaju na teret. Za već 17 svjedoka, mi imamo planirane mjere zaštite, jer su oni povratnici u Kotor-Varoš”, kazala je Nešković.

Odbrane osmorice optuženih prigovorili su na zatraženu mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima i međusobnim sastajanjem između optuženih.

“Nama su ovako svezane ruke. Ovim se direktno krši pravo optuženih na odbranu. Ne može Tužilaštvo imati ekskluzivno pravo u organizovanju i komunikaciji sa svjedocima. To se i Odbrani mora omogućiti”, kazala je Aida Kreso, braniteljica Keverovića.

Goran Bubić, branilac optuženog Tepića, usprotivio se tome da se njegov branjenik svakodnevno javlja u policijsku stanicu zbog prirode posla koji obavlja, te zatražio da se, ako može, javljanje svede na jedan dan u sedmici. Tužiteljica je ostavila sudu da odredi hoće li se optuženi javljati svakodnevno ili jedanput sedmično.

Sud će odluku o produženju mjera zabrane donijeti naknadno.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English