Članak

Srbija istražuje Nasera Orića za zločine u Srebrenici

28. Januara 2014.00:00
Srbijansko tužilaštvo istražuje bivšeg komandanta Armije BiH Nasera Orića i četiri druge osobe za ratne zločine počinjene 1992. godine u mjestu Zalazje u opštini Srebrenica.

This post is also available in: English

Prema navodima beogradskog Tužilaštva za ratne zločine, istraga protiv Orića i ostalih pokrenuta je još 2011. godine na osnovu krivične prijave Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije zbog ubistva devet civila srpske nacionalnosti u Srebrenici 12. jula 1992. godine.

U beogradskoj kancelariji nadaju se da će im dokaze za ovaj slučaj ustupiti i kolege iz Sarajeva.

“Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarao je sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem o mogućnosti da se na osnovu Protokola o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocida, razmijene informacije i dokazi u ovom predmetu, iako je istraga započela znatno prije potpisivanja Protokola”, navode u srbijanskom tužilaštvu.

U Tužilaštvu BiH potvrđuju da je bilo razgovora o slučaju, ali samo “radi eventualnog formiranja predmeta u Tužiteljstvu BiH”.

“Javnosti želimo istaći i pojasniti da navedene aktivnosti suda u Beogradu nemaju nikakve veze sa Tužiteljstvom BiH niti Protokolom o suradnji, te da Tužiteljstvo BiH ni na koji način ne sudjeluje u aktivnostima u vezi s raspisivanjem potjernica”, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.

Iako tužilaštva mogu razmijeniti dokaze u ovom predmetu, nije moguća ekstradicija građana BiH optuženih za ratne zločine u Srbiji i obrnuto. Između dvije zemlje ne postoji ni ugovor o izručenju u slučajevima ratnih zločina.

U medijima je saopšteno da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH dobila zahtjev od Interpola Beograd za provjeru Nasera Orića, zbog namjere pravosudnih organa Srbije da za njim raspišu međunarodnu potjernicu.

Orića je Tribunal u Haagu pravosnažno oslobodio krivice za zločine u Srebrenici.

Marija Ristić


This post is also available in: English