Članak

Interventni vod blizu Čarakova

27. Januara 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Prijedora, svjedoci Odbrane su ispričali da su pripadnici Interventnog voda vršili obezbjeđenje u blizini sela Čarakovo.

This post is also available in: English

Željko Stojnić, bivši pripadnik Prvog odjeljenja Interventnog voda prijedorske policije i svjedok optuženog Zorana Babića, rekao je kako je njegovo odjeljenje u julu 1992. godine dobilo naredbu da ide prema Čarakovu.

“Došli smo do vijadukta. Nikakvu ulogu nismo imali osim da obezbijedimo putnu komunikaciju i spriječimo civilno stanovništvo da ide prema zoni borbenih dejstava”, kazao je on.

Svjedok je ispričao i da je na tom mjestu vidio dva parkirana autobusa, civile i pripadnike Vojne policije. On je dodao da pripadnici Interventnog voda tada nisu ulazili u selo Čarakovo.

I svjedok Saša Zečević je rekao da je 23. jula 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Prvog odjeljenja Interventnog voda, oko dva sata proveo kod vijadukta. Zečević je kazao da je jedan od pripadnika voda bio i optuženi Babić.

Babiću se zajedno s Dragomirom Soldatom i Velemirom Đurićem sudi za strijeljanje muškaraca ispred džamije u selu Čarakovo 23. jula 1992. godine.

Treći svjedok na ovom suđenju, Ljubiša Četić je rekao da je su pripadnici Interventnog voda kod vijadukta vršili obezbjeđenje putne komunikacije. 

“Tu smo bili kada smo dobili obavještenje da je jedan od kolega stradao u Kurevu, i mi smo svi otišli u stanicu u Prijedor. Tu smo dobili zadatak da idemo u Kurevo, i naše odjeljenje je otišlo”, kazao je Četić.

Svjedok Mladen Timarec, nekadašnji pripadnik Drugog odjeljenja Interventnog voda, potvrdio je da su pripadnici Prvog odjeljenja 1992. godine stigli u Kurevo.

“Bili smo podijeljeni u dvije grupe. Trebali smo da obezbijedimo to mjesto, da snage ne krenu tim putem prema Ljubiji. Tu je jedan naš kolega poginuo”, rekao je Timarec, dodavši da je nakon te pogibije na ovo područje stiglo Prvo odjeljenje.

Timarec je kazao da su pripadnici oba odjeljenja prenoćili u Kurevu, te da su se narednog dana vratili u Prijedor.

Stojnić, Četić i Zečević su ranije osuđeni pred Sudom BiH za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, a trenutno su na izdržavanju kazne.

Suđenje će se nastaviti 3. februara, kada će svjedočiti optuženi Babić i Đurić.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English