Članak

Bez saznanja o seksualnom zlostavljanju

21. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane je izjavio da nikada nije čuo da se seksualno zlostavljanje dešavalo u policijskoj stanici.

This post is also available in: English

Goran Nedić, nekadašnji policajac u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Višegradu, rekao je da nikada nije čuo da je optuženi Predrag Milisavljević nekoga seksualno zlostavljao.

“Nikad nisam to čuo, i koliko ga ja poznajem, garantujem svojim životom da nikoga nije šakom udario. (…) Tvrdim da to nije rađeno u stanici policije. To je jako brutalno i to bi se moralo čuti”, kazao je Nedić, svjedok Odbrane Milisavljevića.

Tužilaštvo BiH tereti Milisavljevića da je seksualno zlostavljao muškarce u SJB-u. On je zajedno sa Milošem Pantelićem i Ljubomirom Tasićem optužen za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva i drugim nečovječnim djelima u Višegradu.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su zločine počinili 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Nedić je naveo da je Milisavljević, kojeg poznaje iz srednjoškolskih dana, jedno vrijeme bio angažovan u rezevnom sastavu policije, a da je kasnije iz policije prebačen u specijalni vod pod vojnom komandom nakon što se povukao Užički korpus.
 
Svjedok je kazao da nije čuo da je Milisavljević bio u pratnji konvoja u kojem su bili Bošnjaci koji su kasnije ubijeni.

“Ja to nisam čuo u to vrijeme. Čuo sam u skorije vrijeme, pročitao sam u novinama, na internetu, po gradu se priča za ovo za ono suđenje”, rekao je Nedić.

Milan Ilić, drugi svjedok Milisavljevićeve Odbrane, kazao je da je sa optuženim bio u specijalnom vodu.

Kako je naveo, on nije čuo da su pripadnici voda pratili konvoj, kao ni da je Milisavljević bio u pratnji civila.

Milisavljevića i Pantelića optužnica tereti za učešće u pogubljenju 48 muškaraca bošnjačke nacionalnosti 15. juna 1992. kod jame Paklenik (opština Sokolac).

Nastavak suđenja zakazan je za 28. januar.  

Albina Sorguč


This post is also available in: English