Članak

Zatražen pritvor za Kuljića i Ilića

16. Januara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za Neđeljka Kuljića i Željka Ilića, osumnjičene za zločine počinjene u Bileći, zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i bjekstva u Srbiju.

This post is also available in: English

Tužilac Behaija Krnjić je naveo da bi Kuljić i Ilić, ako bi se našli na slobodi, mogli uticati na svjedoke i saučenike, te dodao da se istraga za zločine počinjene u Bileći vodi protiv još desetak osoba.

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u srijedu, 15. januara, Kuljića i Ilića, nekadašnje policajce Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, zbog postojanja sumnje da su počinili zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u drugoj polovini 1992. godine.

Kuljić i Ilić su osumnjičeni za mučenje zatvorenih civila u prostorijama policije i đačkog doma u Bileći.

Tužilac Krnjić je rekao i da je Kuljić osumnjičen da je učestvovao u ubistvu jednog zatočenika u prostorijama stanice policije u Bileći.

“On posjeduje, osim državljanstva BiH, i državljanstvo Srbije. Samim tim, postoji mogućnost da napusti BiH”, kazao je Krnjić.

Odbrana je navela da ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili zločin.

Kuljićev branilac Veljko Ćivša usprotivio se prijedlogu za određivanje pritvora, predlažući puštanje na slobodu osumnjičenih uz mjere zabrane. Prema njegovim riječima, Kuljić je “teški kućni bolesnik”, te sa sobom nosi aparat za inhalaciju.

“On nema snage, želje ili volje da bi na bilo koga uticao”, rekao je Ćivša i dodao da posjedovanje državljanstva Srbije ne može biti osnova za pritvor, napominjući da se mnogi osumnjičeni i optuženi sa dvojnim državljanstvom brane na slobode.

Milorad Rašević, branilac Ilića, rekao je da sa njegovim branjenikom živi sin, snaha, unuk i kćerka, koji su nezaposleni. Pojasnio je da ih on izdržava od penzije i privatnog posla, odnosno autolimarske radnje. Naveo je kako Ilić vjeruje da je savjesno radio posao policajca.

“Mislim da ovdje ne stoje ni mjere zabrane”, rekao je Rašević.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English