Članak

O mjerama protiv optuženih oca i sina

16. Januara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje mjera zabrane za Marinka Bjelicu i produženje pritvora za njegovog sina Zorana Bjelicu, optužene za zločine počinjene u Kalinoviku.

This post is also available in: English

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, a Sud će odluku donijeti naknadno. 

“Smatramo da je nužno produžiti trajanje mjera zabrane za optuženog Marinka Bjelicu. Vođeni zdravstvenim razlozima, za ovog optuženog smo odustali od mjere pritvora. Predlažem produživanje zabrane napuštanja borovišta, zabranu putovanja i sastajanja sa određenim osobama”, kazao je tužilac Munib Halilović.

On je dodao da je nužno produžiti pritvor za optuženog Zorana Bjelicu zbog bojazni da će ometati postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Tužilac je rekao da se radi o “konfliktnoj osobi”, te da je “pokušao ubiti oca, što svjedoci znaju”. 

“Šest svjedoka traži mjere zaštite. Mjera pritvora je nužna dok prođu neki ključni svjedoci”, kazao je Halilović.

Milan Romanić, branilac Zorana Bjelice, usprotivio se produženju pritvora, dodavši da optuženom mogu biti određene druge mjere. 

“Tačno je da je suđen za pokušaj ubistva 2000. godine. Kazna od godinu dana je vaspitno djelovala. Žive u istoj kući bez ikakvih konflikata”, rekao je Romanić.

Marinko i Zoran Bjelica optuženi su da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. godine sudjelovali u ubijanju i zlostavljanju civila Bošnjaka koji su bili zatvoreni u školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

Dragan Međović, branilac Marinka Bjelice, kazao je da ne vidi razlog zbog čega bi bile produžene mjere zabrane, istaknuvši da je njegov branjenik izuzetno bolesna osoba, vezana za postelju.

Albina Sorguč


This post is also available in: English