Članak

Izvođenje zatočenica

16. Januara 2014.00:00
Na suđenju Nihadu Bojadžiću, optuženom za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se dvojice muškaraca koji su 28. jula 1993. godine iz prostorija Muzeja “Bitka na Neretvi” izveli dvije ženske osobe.

This post is also available in: English

Svjedok Mato Lebo, koji je 28. jula 1993. s drugim hrvatskim stanovnicima doveden u muzej iz sela Doljani kod Jablanice, rekao je da je jedan muškarac bio krupan i plave kose, dok je drugi bio niži, te da su bili u vojnim uniformama.

Prema optužnici, Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), s još jednim vojnikom izveo je dvije zatočenice, koje su potom silovali.

Svjedok Lebo je sa ženama i djecom bio smješten u takozvanoj staklenoj prostoriji muzeja, a u večernjim satima na vratima su se pojavila dva muškarca, koja su izvela ženske osobe. 

U tom trenutku svjedok nije znao njihova imena i prezimena, ali je, kako je kazao, poslije zaključio da je krupni plavi muškarac Nihad, “zamjenik Zukin”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da nikada nije kontaktirao sa osobom za koju je kazao da se radi o Nihadu. Zajedno s drugim zatvorenicima svjedok je, kako je naveo, išao na obavljanje prisilnih radova, ali nije vidio krupnog muškarca plave kose.

Sudsko vijeće je zatražilo od svjedoka Lebe da pojasni kako je krupnog plavog muškaraca doveo u vezu sa zamjenikom komandanta jedinice “Zulfikar”. 

Lebo je naveo da je tako zaključio na osnovu onoga kako su vojnici opisivali zamjenika jedinice “Zulfikar”.

Javnost nije mogla prisustvovati saslušanju drugog svjedoka Tužilaštva BiH jer je Sudsko vijeće odlučilo zatvoriti taj dio suđenja.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje Bojadžiću, koji je optužen i za druge zločine u Jablanici, nastavlja se 23. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English