Članak

Džeko negirao učešće u zločinima

14. Januara 2014.00:00
Trećeg dana svjedočenja, optuženi Edin Džeko je negirao tvrdnje Tužilaštva BiH da je ubijao Hrvate u selu Trusina kod Konjica, te maltretirao i hapsio civile u Jablanici.

This post is also available in: English

Džeko, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), nije prihvatio navode tužiteljice Vesne Ilić da je u aprilu 1993. godine, nakon ranjavanja saborca Samira Šemsovića u Trusini, radi osvete pucao u postrojene Hrvate.
“Nikad u životu to nisam uradio”, kazao je Džeko.
Džeko je u svoju korist svjedočio 13. i 17. decembra 2013. godine, kada je rekao da je odvezao ranjenog Šemsovića u obližnje selo Gostoviće radi ukazivanja prve pomoći, a potom do ratne bolnice Suhodol kod Hadžića.
Optužnicom je Džeki stavljeno na teret da je u Trusini 16. aprila 1993. godine, po okončanju napada, s drugim saborcima učestvovao u strijeljanju trojice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i tri civila. 
On je netačnom ocijenio tvrdnju tužiteljice da je samo bivši vojnik jedinice “Zulfikar” imena Orhan s ranjenicima krenuo iz Gostovića prema Suhodolu.
Džeko je ranije rekao da je Rasemu Handanović, za koju misli da nije pripadala jedinici “Zulfikar”, prvi put vidio u selu Parsovići, odakle su krenuli u akciju na Trusinu. On je negirao riječi tužiteljice da je Handanović poznavao odranije.
“To nije istina”, odgovorio je Džeko, koji je negirao i da je tokom akcije u Trusini ubio dvije starice i jednog starca.
Handanović je osuđena na pet i po godina zatvora nakon priznanja krivice za učešće u strijeljanju tri pripadnika HVO-a i tri civila u Trusini.
Tužiteljica Ilić je ispitivala optuženog u vezi sa zločinima u Jablanici počinjenim u drugoj polovini 1993. godine, te navela da je učestvovao u nezakonitom hapšenju devet Hrvata. Džeko je odgovorio da je po naređenju svog komandanta priveo samo trojicu za koje misli da su bili pripadnici HVO-a. 
On je dodao da je Mirka Zeleniku, svjedoka Tužilaštva BiH, prvi put vidio na suđenju, te negirao da mu je pod prijetnjom uzeo 3.500 maraka. 
Džeko je rekao i da nije učestvovao u premlaćivanju jednog zarobljenika koji je bio zatvoren kompleksu Rogića kuća u Donjoj Jablanici, gdje je bila baza jedinice “Zulfikar”.
Optuženi je dodao da je živio u stanu u Jablanici, te ponovio da je u Rogića kuće dolazio samo prilikom postrojavanje pred akcije. 
Suđenje se nastavlja 21. januara.

Amer Jahić


This post is also available in: English