Članak

Podignuta optužnica za zločine u Srebrenici

30. Decembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dobrice Vidovića i Miroslava Mišića kojom ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice.

This post is also available in: English (English)

Vidović i Mišić su optuženi da su, kao pripadnici Centra za obuku Jahorina pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u julu 1995. godine vršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva.

Oni su optuženi da su u večernjim satima 13. jula 1995. u mjestu Sandići (općina Bratunac), zajedno s drugim pripadnicima jedinice, zarobljavali muškarce koji su pokušavali pobjeći.

“Optuženi su da su zarobili i izvršili strijeljanje deset zarobljenih muškaraca Bošnjaka, od kojih je šest bilo ranjeno, pucajući iz automatske puške rafalima na njih dok su ležali na travi pored ceste”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Vidović i Mišić uhapšeni su 24. decembra na području Doboja i Bijeljine. Tužilaštvo je nakon toga zatražilo da im se odredi pritvor, ali je Sud BiH to odbio, zaključivši kako dokazi koje je dostavilo Tužilaštvo ne upućuju da postoji osnovana sumnja o odgovornosti Vidovića i Mišića.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English (English)