Članak

Bez dokaza protiv Veselka i Ive Raguža

23. Decembra 2013.00:00
U završnoj riječi za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine, Odbrana je od Suda BiH zatražila oslobađajuću presudu za optužene Veselka Raguža i Ivu Raguža. Presuda će biti objavljenja 30. decembra.

This post is also available in: English

Branioci su zatražili oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza, prethodno ocijenivši da su svjedoci i dokumenti Tužilaštva BiH nepouzdani.

Prema optužnici, Veselko Raguž je na poziciji komandanta Četvrte brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u ljeto 1993. godine naređivao, pomagao ili neposredno sudjelovao u odvođenju, zatvaranju, te zlostavljanju Bošnjaka sa područja Stoca.

“Časni sude, nema niti jedan dokaz da je Četvrta bojna učestvovala u lišavanju slobode vojnika i civila muslimanske nacionalnosti”, rekao je Branko Karadeglić, branilac Veselka Raguža.

On je dodao da je u ovom slučaju “izostala objektivnost tužiteljice Remzije Smailagić”, kao i da je tokom postupka “navodila na zabludu”.

Karadeglić je kazao da je tužiteljica u završnoj riječi često govorila da je Veselko Raguž “naredio, pomagao, počinio”, ali to nije potkrijepila činjenicama.

Prema optužnici, pripadnici Četvrte brigade “Knez Domagoj” sa drugim jedinicama su Bošnjake nakon hapšenja odvodili u Koštanu bolnicu i Osnovnu školu “Branko Šotra” (općina Stolac), te u logor “Dretelj” (općina Stolac).

“Tužilac ne nudi ni jedan dokaz da je deportacije radila vojska Četvrte bojne i optuženi”, ustvrdio je Karadeglić.

Veselko i Ivo Raguž su optuženi da su početkom augusta 1993. godine u “Dretelju” učestvovali u ispitivanju i udaranju nekoliko zatvorenih Bošnjaka. U optužnici je navedeno da je Ivo Raguž bio pripadnik Četvrte brigade “Knez Domagoj”.

Iz iskaza svjedoka proizlazi, prema ocjeni Karadeglića, da ih Veselko Raguž nije zlostavljao.

“Svjedoci jedni druge demantuju po ovom pitanju”, dodao je on.

Branilac Marko Raguž je naveo da se radi o konstrukciji i zavjeri protiv Ive Raguža u vezi sa ispitivanjem i udaranjem zatvorenika u “Dretelju”.

“Odbrana drugooptuženika je osporila sve izjave svjedoka”, rekao je on, dok je optuženi Ivo Raguž dodao da je “cijela optužnica rezultat izmišljotina”.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English