Članak

Važna osoba

19. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je optuženi Nihad Bojadžić bio “zakon” u bazi odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) u Rogića kućama.

This post is also available in: English

“Sve što se dešavalo u Zukinoj bazi, on je imao maksimalno ovlaštenje”, rekao je svjedok Marinko Ljoljo.

Odbrana Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika komandanta odreda “Zulfikar”, upitala je svjedoka kako tako važnu osobu i događaje nije spominjao u ranijim izjavama, odnosno do izjave date u Tužilaštvu BiH 2012. godine, svjedok je pojasnio da mu optuženi “nije naišao na memoriju”.

Na pitanje da li se ranije bolje sjećao događaja, svjedok je odgovorio: “Može biti, a ne mora.”

Ljoljo je ispričao da je u kompleks Rogića kuća u Donjoj Jablanici sa osam Hrvata iz Jablanice doveden 8. septembra 1993. godine. Opisao je kako su držani u lošim uslovima, u trapu, a potom prebačeni u obližnju štalu. Prema njegovim riječima, ubrzo je doveden Marinko Drežnjak, koji je preživio zločine nad Hrvatima u Grabovici. 

Jedne prilike je, kako je ispričao, izveden vani da obavi neke poslove, te je vidio Nihada da puca u pravcu Drežnjaka nakon što mu je prethodno postavio dva pitanja.

Ljoljo se složio s braniteljicom Vasvijom Vidović da se radi o strašnom događaju. Ona je potom navela da je svjedok krajem 1994. godine, po izlasku iz zarobljeništva, davao izjavu Komisiji za utvrđivanje ratnih zločina na području Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, te da ovaj događaj nije spominjao.

“Nije mi naišao u memoriju”, obrazložio je svjedok.

Vidović je dodala da je svjedok u toj izjavi spominjao određene osobe, a kao najveće zločince ocijenio je “Ćeline, Čedine, pripadnike ‘Handžar divizije’”.

Prema optužnici, Bojadžić je u septembru 1993. godine iz objekta u bazi odreda “Zulfikar” izveo zarobljenika i u njegovom pravcu iz pištolja ispalio više hitaca.

Zarobljenici su, prema riječima svjedoka, u najvećoj opasnosti bili kada su se nalazili kod restorana nedaleko od Rogića kuća i kada su počele padati granate. Nihad je vojnicima koji su čuvali zarobljenike kazao: “Ostavite ih tu, neka ih pobiju.”

Svjedok je rekao da su zarobljenici stajali kao “skamenjeni” i da je tom prilikom ranjen kuhar restorana. 

Prema optužnici, Bojadžić je ispred restorana postrojio zarobljenike, naredivši im da se ne miču dok su padale granate, a stražarima je naredio da ih drže na nišanu, čime ih je doveo u direktnu životnu opasnost.

Na ovom suđenju saslušan je i svjedok Maksim Kujundžić, koji je izjavio da se bojao Bojadžića nakon što mu je u Muzeju “Bitka na Neretvi”, gdje je bio zarobljen, kazao: “Tebi ću, Srbine, otkinuti glavu”, jer nije prihvatio da se priključi ABiH.

Kujundžić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da mu je Bojadžić ovo kazao nakon što je zarobljenike postrojio u hodniku muzeja. Vidović je navela da je svjedok u istrazi naveo da je optuženi otvorio vrata podrumske prostorije u kojoj je bio i s vrata mu se obratio: “Ostao si u HVO-u da kolješ muslimane. Tebi ću glavu otkinuti.”

Nakon što je zatražila da objasni razliku, svjedok je rekao: “To je isto za mene.” Prema optužnici, Bojadžić je svjedoku ovo kazao u hodniku muzeja nakon što je postrojio zarobljenike.

Suđenje se nastavlja 26. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English