Članak

Presuda Jukiću 15. januara

19. Decembra 2013.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, Odbrana je tražila da nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Željko Jukić bude oslobođen krivice za prisilne nestanke, premlaćivanje i progon Bošnjaka.

This post is also available in: English

Braniteljica Irena Pehar je kazala da na području općine Prozor 1992. i 1993. nije postojao širok i sistemtičan napad protiv civila Bošnjaka, već, kako je rekla, napad Armije BiH (ABiH) na HVO i lokalno hrvatsko stanovništvo.

“Zašto bi HVO napadao neke civile kada je već imao potpunu kontrolu nad općinom Prozor? Istina je samo jedna, a to je da širok i sistametičan napad postrojbi HVO-a nije postojao, već se radilo o odbrani u cilju sačuvanja vjekovnih ognjišta”, navela je Pehar.

Govoreći o ulozi optuženog, braniteljica je rekla da je Jukić tokom 1992. i 1993. godine bio pripadnik Postrojbe za posebne namjere HVO-a, koja je bila smještena na planini Kupres na prvoj borbenoj liniji sa Vojskom Republike Srpske (VRS).

“Jukić je bio mlad čovjek i cijelim tokom perioda iz optužnice se nalazio na crti bojišnice prema Srbima. Čak i da je postojao određeni napad, on nikako nije mogao znati da postoje ti planovi da se etnički očisti prozorska općina od Bošnjaka”, kazala je Pehar.

Prema riječima braniteljice, iskazi svjedoka Tužilaštva BiH koji su govorili o učešću Jukića u premlaćivanju Bošnjaka u selima Duge, Lug i Lapsunj, odvođenju civila iz Srednjoškolskog centra u Prozoru i pratnji autobusa ka logoru Dretelj bili su konfuzni i nejasni.

“Dokazi tužilaštva su bili apsolutno zasnovani na subjektivnim dokazima – odnosno iskonstruisanim iskazima svjedoka, koji nisu uspjeli dokazati Jukićevu krivicu. Oni su svi na drugačiji način opisivali optuženog, neki su govorili da je imao repić, šarenu uniformu. Nisu bila dva identična opisa”, navela je Pehar, dodavši da je Odbrana dokazala da je Jukić 1993. godine bio “uredno ošišan i  da je nosio zelenu uniformu”.

Prema braniteljicinom stavu, svjedoci Odbrane koji su govorili o tome da Jukić od jula do septembra 1993. nije napuštao Kupres su bili “uvjerljivi i skladni”.

Optuženi Jukić se također obratio Sudskom vijeću sa riječima da je nevin i da mu je “jako teško slušati strašne optužbe”.

“Da sam počinio ijednu radnju iz optužnice, priznao bih sve, ali ja nikada nisam činio zločine, ni protiv Bošnjaka ni protiv bilo koga drugog”, kazao je Jukić.

Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da Jukić bude proglašen krivim za progon i druge zločine počinjene nad Bošnjacima u Prozoru, te da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora.

Jukić se u pritvoru nalazi od kraja 2011., a suđenje mu je počelo u aprilu naredne godine.

Sudsko vijeće će presudu izreći 15. januara.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English