Članak

Privedeni svjedok sebe inkriminiše

18. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Zenici, svjedok Tužilaštva BiH negirao je navode iz iskaza koji je dao 2000. godine, ustvrdivši da su mnogi detalji neistiniti.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok D, koji je priveden na suđenje optuženom Vehidu Subotiću zvanom Geler, u spornoj izjavi je naveo kako je čuo da je Geler 26. januara 1993. godine strijeljao sedam ili osam muškaraca hrvatske nacionalnosti.

On je objasnio sudu da je “samo čuo da je neki tamo po tom nekom nadimku to uradio”.

Također, u svjedokovoj izjavi iz istrage navedeno je da je nakon pogibije komadira Elvedina Čamdžića sreo Šerifa Patkovića, komandira jedinice “Plavi sokolovi”, koji je ubio Zvonka Rajića, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). 

Međutim, svjedok D je na suđenju to negirao, navodeći kako je “čuo da je Patković bio na terenu, ali da ga nije vidio”.

Na upit Zorana Božića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, da li je svjestan da su ranije data izjava i njegovo svjedočenje dijametralno različiti, svjedok je odgovorio da jeste. 

Svjedok je kazao kako je bio na mjestu gdje je naišao Rajić, da je ispalio metak i da je Rajić pao.

Sudija Božić je upozorio svjedoka da ne mora sebe inkriminisati, na šta je svjedok D odgovorio: “Nema veze.”

Optužnica tereti Vehida Subotića, bivšeg pripadnika Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi ABiH, da je, zajedno s drugim pripadnicima bataljona, upao u selo Dusina i naredio zarobljavanje oko 40 civila i nekoliko razoružanih vojnika HVO-a.

Na teret mu je stavljeno da je izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti i sproveo ih do jedne kuće, te naredio pripadnicima čete da ubijaju po jednog civila.

Svjedok D, koji je bio pripadnik takozvane Muzičke čete pri Sedmoj muslimanskoj brigadi, kazao je da je dan nakon napada čuo da su “pripadnici Hrvata” pobijeni u Dusini, ali da ne zna detalje.

On je rekao kako se sjeća napada na selo Dusina izvedenog 26. januara 1993. godine, kada je poginuo komandir čete Elvedin Čamdžić. Potom mu je, kako je dodao, optuženi Subotić rekao kako će biti komandir.

“Išao sam sa još par vojnika i sreo Gelera, koji mi je kazao da će on biti komandir čete. Sad se ne sjećam je li akcija na Dusinu još trajala ili je bila završena”, objasnio je svjedok i dodao da optuženi nije pripadao njegovoj četi.

Na pitanje sudije Božića kako je moguće da neko ko nije pripadnik čete postane komandir, D je odgovorio da je i njemu to bilo čudno.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Slavice Terzić o razlikama u iskazu koji je dao 18. decembra 2000. godine Kantonalnom tužilaštvu u Travniku, svjedok je ustvrdio da je sporan način na koji su ga ispitivali.

“Nisam ja puno obraćao pažnju, potpisao sam samo da mi ranije izađu iz kuće. Ima detalja u izjavi s kojima se ne slažem”, kazao je on.

Ovaj svjedok je priveden nakon što je odbio pojaviti se na prošlom ročištu, uz obrazloženje da ne želi doći i da je “u javnost već izašao njegov iskaz”. 

Suđenje se nastavlja 27. decembra.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English