Članak

Hapšenje za zločine u Kalinoviku

18. Decembra 2013.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Marinka i Zorana Bjelicu zbog sumnje da su tokom 1992. počinili ratni zločin na području Kalinovika.

Marinko i Zoran Bjelica uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, koje ih sumnjiči da su 1. augusta 1992. godine, kao pripadnici lokalnih srpskih vojnih i policijskih snaga, došli u školu “Miladin Radojević” u Kalinoviku u kojoj su bili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te pretukli četiri civila u jednoj učionici.

“Od posljedica premlaćivanja jedan od civila je umro”, navelo je Tužilaštvo BiH.

Marinko i Zoran Bjelica se sumnjiče da su dan poslije ponovo došli u školu i ubili trojicu civila, čija su tijela poslije ekshumirana na području Kalinovika.

Nakon što budu predati Tužilaštvu BiH, Marinko i Zoran Bjelica bit će ispitani, nakon čega će tužilac odlučiti o upućivanju prijedloga pritvora Sudu BiH.

Za zatvaranje bošnjačkih civila i zločine počinjene u školi “Miladin Radojević”, pred Sudom BiH pravosnažno su osuđeni Ratko Bundalo i Neđo Zeljaja, te Krsto Savić. Bundalo je osuđen na 22, Zeljaja na 15, a Savić na 17 godina zatvora.

Prema presudama Suda BiH, Bundalo je bio komandant Taktičke grupe Kalinovik Vojske Republike Srpske (VRS), Zeljaja komandir Stanice policije Kalinovik, a Savić načelnik Centra službi bezbjednosti Trebinje.

Amer Jahić