Članak

Optuženi ispred škole u Orahovcima

17. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen u Višegradu, svjedok Odbrane je rekao da je vidio optuženog Miloša Pantelića ispred škole u Orahovcima, gdje su bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti.

This post is also available in: English

Svjedok Momčilo Trifković je ispričao da je, nakon što su počele prve pucnjave, zajedno sa 60-ak vojnika uspostavljao liniju u blizini škole u selu Orahovci kada je dovedena grupa zarobljenih muškaraca.

Prema riječima svjedoka, ispred škole je bio i optuženi Miloš Pantelić.

“Prepoznao sam ga po glasu, jer je uvijek bučan. On je bio ispred škole, pored ulaza. Ali nisam vidio da li je koga tukao”, kazao je svjedok i dodao da je Pantelić, “kao i svi ispred škole”, bio naoružan.

Trifković je rekao da su Bošnjaci, njih 20-ak, smješteni u školu, gdje su ostali jednu noć, nakon čega su “vraćeni narodu”.

“Uvečer sam im odnio da jedu. Ja sam prepoznao trojicu komšija. Na njima, kao ni na drugim muškarcima, nisam primijetio bilo kakve povrede”, kazao je svjedok.

Pantelić je optužen da je zajedno s Predragom Milisavljevićem i Ljubomirom Tasićem od aprila do kraja juna 1992., u okviru napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Milisavljević i Pantelić bili su pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić pripadnik VRS-a.

Drugi svjedok bio je Boško Trifković, koji je rekao da je bio na liniji u blizini škole u Orahovcima.

“Čuo sam da je uvečer dovedena grupa od 30 zarobljenih muslimana. Ujutro sam ih vidio kad su odvedeni. Poslije sam saznao da su svi živi i da niko nije nastradao”, ispričao je svjedok.

Trifković je kazao da mu je brat Momčilo rekao da je spomenute večeri ispred škole bio i Momčilo Pantelić, ali ga on nije vidio.

Oba svjedoka su kazala kako je nakon večeri provedene u blizini škole, pala jedna od linija koje je srpska vojska držala, te da im je tada stradalo pet ili šest ljudi. Svjedoci nisu mogli precizirati datum kada su zarobljenici dovedeni u školu.

Također su ispričali da su kasnije muslimanske kuće, ali i sve srpske, među kojima i njihova porodična, spaljene u rejonu sela Donja Lijeska kraj Višegrada. 

“Nakon što je iz sela otišao Užički korpus, sve i svašta se dešavalo. Razne vojske su dolazile”, rekao je svjedok Trifković.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. januar.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English