Članak

Herceg “nevino optužen”

17. Decembra 2013.00:00
Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Odbrane je rekao da optuženog Srećka Hercega nije viđao u kasarni Dretelj.

This post is also available in: English

Niko Dragičević je kazao da je tokom boravka u HOS-u dva puta dolazio u Dretelj, ali da tamo nije vidio optuženog Hercega.

“Herceg je tokom boravka u HOS-u bio na Hardomilju kao zapovjednik obučnog centra. Koliko se sjećam, on je HOS napustio par dana prije smrti Blaža Kraljevića, tadašnjeg zapovjednika HOS-a”, pojasnio je svjedok.

Herceg je optužen zajedno sa Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić za zločine počinjene nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti 1992. godine u Dretelju.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Dragičević je rekao da tokom obilaska Dretelja nije vidio zatočenike, ali da je čuo da ih tu ima. Svjedok je dodao da je izvjesni Dida bio zadužen za zatočenike.

“Dida je bio zadužen da vodi brigu za zatočenike. On je bio zadužen za sve tu”, kazao je on.

Svjedok je naveo da je HOS bio legitimna vojska čiji je glavni cilj bila jedinstvena BiH bez podjela. Potvrdio je i kako nije postojao plan etničkog čišćenja Srba s podrčja Hercegovine. Prema iskazu svjedoka, optuženi Herceg je “nevino optužen”.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, Dragičević je kazao da ne poznaje optuženog Zeleniku ni optuženu Grubišić-Fejzić, ali da zna da ona sigurno nije bila u zapovjednoj strukturi HOS-a.

Optuženom Buljubašiću dodijeljena je nova braniteljica Senija Poropat, nakon što je optuženi zatražio da se razriješi dužnosti njegov branilac, advokat Todor Todorović.

Buljubašić je od Sudskog vijeća zatražio da mu se dozvoli pauza od dva ili tri mjeseca kako bi njegova braniteljica upoznala sa predmetom, dok je ona zatražila da se postupak protiv Buljubašića razdvoji od drugih, kako se ovo suđenje ne bi odugovlačilo.

Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da će Vijeće napraviti pauzu do polovine narednog mjeseca, te da se Odbrana za to vrijeme pripremi.

Suđenje će biti nastavljeno 14. januara 2014. godine.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English