Članak

Džekino suočavanje sa pravosuđem

17. Decembra 2013.00:00
U nastavku svjedočenja u svoju korist, optuženi Edin Džeko negirao je tvrdnje svjedoka Tužilaštva BiH da ih je tukao u Jablanici u drugoj polovini 1993. godine.

This post is also available in: English

Džeko, nekadašnji vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), rekao je da je bio šokiran predočenom optužbom za zločine nad Hrvatima iz Jablanice, gdje je sa grupom saboraca došao krajem aprila 1993. godine.

Odgovarajući na pitanja braniteljice Vasvije Vidović, optuženi je kazao da nije učestvovao u hapšenju Mirka i Marka Zelenike, Miroslava Sokola, Marinka Ljolje i zaštićenog svjedoka J-3, koji su svjedočili u korist Tužilaštva BiH.

Optužnica Džeku tereti da je 8. septembra 1993. učestvovao u nezakonitom hapšenju devet hrvatskih civila i njihovom zatvaranju u trap Rogića kuća.

Prema njegovom iskazu, kada su privedena trojica Hrvata iz Jablanice, bio je samo vozač.

“Ja sam stajao pored vozila kada Popara i ovaj Žuti odu po osobu. (…) Doveli ih u Rogića kuće i predali radnom vodu”, pojasnio je on, te dodao da je u vezi s tim dobio naređenje, što nije smatrao nezakonitim.

Optuženi nije prihvatio navod optužnice da je svjedoku Mirku Zeleniki pod prijetnjom ubistvom iznudio 3.500 maraka, kao i da je tukao Sokola.

“Ako se to desilo Miroslavu Sokolu, onda me on zamijenio sa nekim”, kazao je Džeko, te dodao da se poslije rata družio sa njegovom sestrom i zetom u Jablanici.

Džeko je također odbacio tvrdnju da je naredio udaranje letvama i betonskim blokovima zaštićenog svjedoka J-2 u kompleksu Rogića kuća, gdje je bila baza jedinice “Zulfikar”.

“Nikad u životu, časni sude”, kazao je on.

U komplesku Rogića kuća, kako je rekao, bila je smještena jedinica “Handžar divizija” pod komandom Arslana Pecija zvanog Džeki, koja je u septembru 1993. godine ušla u sastav jedinice “Zulfikar”.

“Dosta puta je dolazilo do zamjene mene i Džekija”, ustvrdio je optuženi.

On je izjavio da 2001. odlazi u Sjedinjene Američke Države (SAD), a posao koji je radio uključivao je sigurnosne provjere.

“Morali smo proći sve provjere od vlasti SAD-a”, kazao je on.

Nakon što je iz BiH poslan zahtjev za izručenje u BiH, on je rekao da je čvrsto odlučio doći i suočiti se sa Sudom BiH i Tužilaštvom BiH.

“Samovoljno sam potpisao da idem u BiH. Znam da ništa nezakonito nisam uradio tokom rata”, rekao je on.

Džeko je na početku svjedočenja, 10. decembra, negirao navode optužnice da je 16. aprila 1993. učestvovao u ubistvima Hrvata u selu Trusina kod Konjica.

Tužiteljica Vesna Ilić će optuženog ispitati na suđenju zakazanom za 14. januar iduće godine.

Amer Jahić


This post is also available in: English