Članak

Dogodine jača saradnja

16. Decembra 2013.00:00
Na sastanku glavnih tužilaca BiH, Srbije i Hrvatske obećano je ubrzanje procesuiranja počinilaca ratnih zločina.

This post is also available in: English

Ovo je prvi trilateralni sastanak nakon potpisivanja protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, te genocida.

Protokol o saradnji između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije potpisan je početkom 2013., a sa Državnim odvjetništvom Hrvatske u junu ove godine.

“Mogu da kažem da je sastanak bio izuzetno uspješan, da smo pokazali našu saradnju u razmjeni dokaza za određene predmete, gdje smo imali konkretne slučajeve o kojima smo razgovarali. Možemo biti zadovoljni onime što je do sada postignuto”, kazao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Tužioci su dogovorili da se naredne godine saradnja intenzivira i procesuira određeni broj predmeta.

“Također smo dogovorili i da se odrede oficiri za vezu, koji će biti u stalnom kontaktu sa ova tri tužilaštva, kako bi na tehničkoj razini mogli da omoguće ovaj uspješan rad”, rekao je Salihović i dodao kako je između tužilaštava uspostavljen izuzetan prijateljski odnos.

Goran Salihović, Mladen Bajić i Vladimir Vukčević su na sastanku u Sarajevu istakli da nastavljaju dalje sa saradnjom kako bi se onemogućilo bilo kakvo skrivanje osumnjičenih i optuženih osoba, koje se od procesuiranja skrivaju uz pomoć državljanstva druge zemlje.

Džana Brkanić


This post is also available in: English