Članak

Optuženog nije vidio s oružjem

10. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane je rekao da nikada tokom rata nije optuženog Miloša Pantelića vidio s oružjem ili u akciji.

This post is also available in: English

Mujo Čakar, koji je početkom rata živio na području Višegrada, ispričao je da ga je jednom nepoznati vojnik zaustavio u blizini Pantelićeve kuće i legitimisao.

“Vojnik me je poveo do jedne kuće… Onda je otišao da zovne Miloša. I kad je Miloš došao, pitao ga je: ‘Miloše, ko je ovo?’ Miloš je rekao da sam komšija. Nakon toga sam pušten”, kazao je on.

Svjedok je pojasnio da optuženog Pantelića poznaje od prije rata, te da nikada nije čuo da je “napravio neki skandal”.

“Miloš nije nosio oružje. Nisam ga vidio ni u kakvoj akciji, da je nešto palio ili nešto tako”, rekao je on.

Pantelić je optužen da je zajedno s Predragom Milisavljevićem i Ljubomirom Tasićem od aprila do kraja juna 1992., u okviru napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Milisavljević i Pantelić bili su pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić pripadnik VRS-a.

Odgovarajući na pitanje Odbrane da li su mu Uzeir Čakar i Salko Šabanović pričali da ih je optuženi Pantelić tukao, svjedok je kazao da mu nešto tako nikada nisu rekli, niti je on to čuo.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH u junu ove godine, svjedok Uzeir Čakar je izjavio da ga je optuženi Pantelić šamarao dok je bio zatvoren u kontejneru u selu Donja Lijeska, dok je Šabanović, koji je svjedočio u martu, kazao da ga je optuženi udarao u osnovnoj školi u selu Orahovci.

Na ovom suđenju pročitan je i iskaz svjedokinje Derviše Ališehić, za koju je vještak rekao da zbog zdravstvenog stanja ne može svjedočiti pred Sudom BiH. 

U iskazu iz 2012., koji je pročitao tužilac Dževad Muratbegović, navodi se da je 1992. svjedokinja bila u selu Kabernik kada su vojnici došli i odveli neke osobe. Među odvedenim je bio i njen brat.

“Nakon njihovog odvođenja, mi smo pobjegli u šumu. Tamo sam zatekla drugog brata, Rašida, i tu smo se krili desetak dana”, stoji u zapisniku.

Svjedokinja je tada izjavila kako nikada nije saznala šta se desilo s njenim bratom koji je odveden 1992. godine.

Govoreći o vojnicima i kamionu, svjedokinja je u svom iskazu spomenula i Miloša Pantelića. Njegova Odbrana je kazala da, ukoliko bi imali mogućnost, svjedokinju bi pitali da detaljno pojasni taj događaj.

Sve Odbrane su se usprotivile ulaganju njenog iskaza, pojasnivši da je i prije davanja iskaza 2012. svjedokinja bila bolesna, te da možda ni tada nije bila sposobna da govori o ratnim dešavanjima.

Suđenje se nastavlja 17. decembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English