Članak

Džeko tvrdi da nije ubica

10. Decembra 2013.00:00
Optuženi Edin Džeko je u svjedočenju lažnim ocijenio iskaze svjedoka Tužilaštva BiH da je 16. aprila 1993. godine sudjelovao u strijeljanju nekoliko Hrvata u selu Trusina kod Konjica.

This post is also available in: English

“To je čista dezinformacija. Nikad nisam pucao u civila i zarobljenika”, kazao je on na suđenju.

Džeku, nekadašnjeg vojnika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužnica tereti da je u Gaju, zaseoku Trusine, s drugim saborcima strijeljao civile i zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Čista laž” je, kako je rekao, da je ubio Iliju i Anđu Ivanković, stariji bračni par, te Katu Drlju, što je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH.

On je kazao da Nihad Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, nije prije napada na Trusinu izdao naredbu “da niko u selu ne smije ostati živ”. Dodao je da Bojadžić, kojem se u odvojenom predmetu sudi za zločine u Trusini, nije s grupom vojnika krenuo prema Trusini.

Prema Džekinom svjedočenju, akcija vojnika ABiH u Trusini počela je 16. aprila u jutarnjim satima, nakon što je jedan njegov saborac za to dao znak.

“Počeo da puca HVO i naši su pucali”, rekao je on.

Optuženi je ispričao da je bio sa manjom grupom vojnika koji su pretresali kuće u Trusini, što je, kako je pojasnio, uobičajena stvar u akcijama.

“U jednoj kući smo zatekli stariji bračni par. Ostavili smo ih”, kazao je on, te dodao da su “nastavili dalje”.

Dok je bio u drugoj kući, u kojoj su bili žene i djeca hrvatske nacionalnosti, kako je rekao, neko od vojnika je došao i kazao mu da je pogođen Samir Šemsović zvani Samko, koji im je bio nadređeni u Trusini. 

On je naveo da je u vozilo smjestio ranjene Šemsovića i Ahmeta Kokića, a s njima je krenuo i Samir Kruščica zvani Pile, također tadašnji vojnik odreda “Zulfikar”.

Potom su, kako je rekao Džeko, krenuli u pravcu obližnjeg sela Gostovići, a jedan momak “koji se uhvatio za haubu” pokazivao im je put. Po dolasku, doktor je ranjenicima pružio pomoć, a potom su krenuli za Parsoviće. Džeko je kazao da je ranjene s drugim vojnicima nosio dok nisu pronašli vozilo jednog mještanina, pošto im se prvi automobil pokvario.

Optuženi je naveo da su stigli do sela Parsovići, gdje je ranjenicima ponovo pružena pomoć, te su nastavili put prema ratnoj bolnici u Suhodolu kod Hadžića.

Prema svjedočenjima učesnika akcije u Trusini, strijeljanje Hrvata u zaseoku Gaj dogodilo se poslije ranjavanja dvojice pripadnika odreda “Zulfikar”.

Na Bradini su, kako je ispričao, zaustavljeni na punktu, a ubrzo se pojavio Bojadžić, te su zajedno krenuli prema ratnoj bolnici, gdje su im doktori rekli da je Šemsović preminuo.

Džeko, koji je optužen i za zločine u Jablanici, sa svjedočenjem će nastaviti 17. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English