Članak

Zatražen pritvor za Vujovića i Duku

5. Decembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo određivanje pritvora Goranu Vujoviću i Miroslavu Duki, osumnjičenima za zločine počinjene 1992. u Bileći, zbog mogućnosti uticanja na svjedoke i istragu. Odbrane su se usprotivile, predloživši mjere zabrane.

This post is also available in: English

“Saslušan je veliki broj svjedoka. Jedna osoba je smrtno stradala. Većina ih je doživjela razne torture, te su jako istraumatizirani. Svaki uticaj na njih bi mogao prouzrokovati promjenu iskaza nakon što optužnica bude podignuta i potvrđena”, kazao je tužilac Behaija Krnjić.

On je dodao kako se u ovom predmetu vodi i istraga protiv još nekih lica.

Krnjić je napomenuo i da bi puštanje na oslobodu osumnjičenih, koji su pod istragom zbog vrlo teškog krivičnog djela, moglo izazvati narušavanje javnog reda i uznemirenost građana.

Vujović i Duka su osumnjičeni da su od juna do decembra 1992. na području općine Bileća učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva. Osumnjičeni Goran Vujović je tada bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Bileća (SJB), a Miroslav Duka komandir milicije SJB-a Bileća.

Oni su osumnjičeni za protivpravna zatvaranja, deportacije, ubistva, mučenja, fizička i psihička zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u općini Bileća počinjena 1992. godine.

Advokat Milenko Vojo Radović smatra da Tužilaštvo u prvom redu nije iznijelo dokaze koji bi potvrdili osnove sumnje za djela za koja sumnjiči Vujovića i Duku.

“Ovo je golo parafraziranje teksta norme, apstraktno. (…) Ništa nije konkretizovano, već uvaženi kolega tužilac pretpostavlja”, kazao je Radović, branilac Vujovića i predložio neke od mjera zabrane za svog branjenika.

Istog je mišljenja i Odbrana drugooptuženog Miroslava Duke.

“Tužilaštvo traži od Suda vrijeme da ispita druge osumnjičene i vodi istragu, a to nije osnova za pritvor”, smatra Dejan Bogdanović, branilac Duke.

On je rekao kako njegov branjenik nije 21 godinu uticao ni na jednog svjedoka, pa neće ni sada, kao i da se niko od građana za to vrijeme nije osjećao nesigurno, pa neće ni sada.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Džana Brkanić


This post is also available in: English