Članak

Tužilaštvo BiH traži pritvor za Tepića i Vujičića

5. Decembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH pritvor za dvojicu od sedmorice uhapšenih zbog sumnje da su u drugoj polovini 1992. godine počinili zločin na području Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Pritvor, kojem se Odbrana usprotivila, zatražen je za Savu Tepića i Duška Vujičića zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na saučesnike i svjedoke. Za ostalu petoricu zatražene su mjere zabrane.

Tužiteljica Ozrenka Nešković je navela da bi Tepić i Vujičić mogli pobjeći u Srbiju, čije državljanstvo imaju. Ona je dodala da osumnjičeni mogu na svjedoke uticati na način da oni promijene svjedočenje ili odustanu.

Kao garant da će se odazivati pozivima Suda BiH, kako su rekli branioci, osumnjičeni Tepić i Vujičić spremni su ponuditi imovinu, lične dokumente i putne isprave. Branioci smatraju da ne postoje osnovana sumnja da su ova dvojica osumnjičenih počinili zločin.

Nešković je mjere zabrane sastajanja sa saučesnicima i svjedocima zatražila za Duška Maksimovića, Dragoslava Bojića, Radojka Keverovića, Radu Škorića i Iliju Kurušića. Kako je navela tužiteljica, oni su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Kotor-Varoši.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su u drugoj polovini 1992. godine učestvovali u zatvaranju bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u stari zatvor i školu u Kotor-Varoši, te zlostavljanju i premlaćivanju, zbog čega su neki umrli.

Tepić na poziciji načelnika SJB Kotor-Varoš, a Bojić kao komandir stanice, prema dosadašnjim rezultatima istrage, odobravali su nezakonite postupke podređenih policajaca.

Milan Romanić, Bojićev branilac, naveo je da su sve činjenice o odgovornosti Bojića sporne, osim da je bio bio komandir u SJB Kotor-Varoš.

Osumnjičeni Maksimović, prema navodima njegove Odbrane, dolazio je do starog zatvora kako bi svojim prijateljima dao hranu i piće.

“Za mog branjenika nema osnova sumnje, a kamoli osnovane sumnje”, rekao je branilac Nenad Balaban, koji se usprotivio mjerama zabrane.

Odbrana Kurušića smatra da je vjerovatno došlo do zamjene sa nekim drugim, jer njegov branjenik nije bio pripadnik policije u Kotor-Varoši.

Sudija Darko Samardžić je kazao da će ubrzo biti donesena odluka o prijedlogu za pritvor i mjere zabrane.

Amer Jahić


This post is also available in: English