Članak

Pantelić nije bio sa naoružanim vojnicima

3. Decembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Višegradu, svjedoci Odbrane su rekli da nisu vidjeli optuženog Miloša Pantelića među naoružanim vojnicima u selu Kabernik kada su paljene kuće i odvođeno bošnjačko stanovništvo.

This post is also available in: English

Svjedok Nenad Mirković prisjetio se dolaska kamiona sa nepoznatim vojnicima u selo Kabernik krajem maja 1992. godine. On je dodao da su se vojnici zaustavili kod kuće Junuza Tufekčića, kojeg je svjedok ranije obavijestio kako je čuo da će u selo doći vojnici.

“Vidio sam kada su ušli u kuću. Nije prošlo pola sata, kuća je počela gorjeti”, dodao je svjedok Pantelićeve Odbrane.

Kako je ispričao, potom su nepoznati vojnici koji su bili “išarani” po licu došli do svjedokove kuće i pitali kako se zove, a nakon što im je rekao, oni su se začudili, jer im je ranije rečeno da se radi o muslimanskom selu. Mirković je pojasnio da su u Kaberniku većinom živjeli muslimani.

Među tim vojnicima, kazao je svjedok, nije vidio optuženog Pantelića, kojeg od ranije poznaje. Svjedok je naveo da je napustio selo dan poslije, a da je njegova kuća izgorjela kroz pet do šest dana.

On je dodao da su se muslimani prije paljenja kuća sakrili u obližnje mjesto, te pretpostavlja da je tu bio i njegov komšija Tufekčić. Sa tog mjesta, kako je rekao, “nema šanse” da se dvogledom mogu prepoznati osobe u selu.

Zajedno sa Pantelićem, za zločine u Višegradu, sudi se Predragu Milisavljeviću i Ljubomiru Tasiću. Na teret im je stavljeno da su od aprila do kraja juna 1992. godine, u okviru napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija izvršili progon bošnjačkog stanovništva.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić bili su pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić pripadnik VRS-a.

Rašid Tvrtković, drugi svjedok Pantelićeve Odbrane, prisjetio se dešavanja u Kaberniku u maju ili junu 1992. godine, kada je vidio naoružane vojnike, a neke je i prepoznao. Kako je rekao, Pantelića nije vidio među tim naoružanim vojnicima.

On je dodao da je vidio neke muslimane iz sela na kamionu sa kojim su došli vojnici, a da je on uspio pobjeći iz sela.

Suđenje se nastavlja u utorak, 10. decembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English