Članak

Nepoznata vojska s muškarcima

26. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Višegrada, svjedok Odbrane je izjavio da su izdvojeni muškarci ostali u autobusu u Rogatici, a da su se ostali iz pratnje konvoja kojim su Bošnjaci odvezeni, uključujući optuženog Mil

This post is also available in: English

oša Pantelića, vratili.

Svjedok Pantelićeve Odbrane Milovan Simić je rekao da je kao vozač bio u konvoju sedam autobusa i jednog kamiona kojim je bošnjačko stanovništvo odvezeno iz Višegrada prema Sokocu.

Simić je kazao da su u pratnji konvoja bili Pantelić, Perica Marković, te izvjesni Slavko, Željko i Jovica.

“Pantelić je bio s Burdušem u vozilu, a ova četvorica u putničkom vozilu”, naveo je Simić.

U mjestu Knežina poslije Sokoca, kako je rekao svjedok, nepoznata vojska izdvojila je muškarce, dok su žene i djeca otišli.

Simić je ispričao kako su se sutradan, nakon što su prespavali na Sokocu, zaustavili kod sladare u Rogatici, gdje je vidio autobus sa muškarcima.

“M-7 je vozio te ljude. Čuo sam priču da ih vode u razmjenu. Mi smo krenuli iz Rogatice. Stali smo na Sjemeću. Tu je bilo vojske. Tu je bio Pantelić i ova četvorica”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da mu nije poznato šta je bilo sa muškarcima, “da li su razmijenjeni, pobijeni ili pušteni”.

Pantelić je, zajedno sa Predragom Milisavljevićem, optužen za učešće u pogubljenju 48 muškaraca bošnjačke nacionalnosti 15. juna 1992. kod jame Paklenik (opština Sokolac). Njima se sudi sa Ljubomirom Tasićem i za učešće u prisilnom preseljenu Bošnjaka iz Višegrada 14. juna 1992. godine.

Milisavljević i Pantelić su optuženi kao pripadnici rezervnog sastava policije, a Tasić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Kao svjedok Odbrane Pantelića, saslušan je i Novo Rajak, koji je naveo da mu je komšija Uzeir Čakar rekao kako ga je priveo Užički korpus.

“Pitao sam ga je li gladan, je li ga ko tukao. Rekao je da nije. Zamolio sam komandira da mu pomogne ako išta može i on je sutradan pušten”, rekao je Rajak, koji je 2006. osuđen za ratni zločin.

Uzeir Čakar je u junu ove godine svjedočio na poziv Tužilaštva BiH, kazavši da ga je optuženi Pantelić nekoliko puta udario kada je bio pritvoren u kontejneru.

Suđenje se nastavlja 3. decembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English