Članak

Pucalo sa svih strana

19. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Višegrada, svjedoci Odbrane Miloša Pantelića govorili su o napadu na sela u okolini Višegrada, napomenuvši da su “muslimani držali barikade”.

This post is also available in: English

Radomir Živković, prvi svjedok Odbrane drugooptuženog Pantelića, ispričao je pred Sudom BiH da je 12. aprila 1992. napadnuto Orlište kraj Višegrada, selo u kojem je živjelo srpsko stanovništvo. 

Kako je rekao, napad su izvršili muslimani iz okolnih sela. 

“Pucalo je sa svih strana, i vi više ne znate ni šta vas je snašlo, niti znate odakle puca”, kazao je Živković i objasnio da su u selu ostali nenaoružani srpski civili. 

U nastavku svjedočenja Živković je rekao i da je u napadu na selo ranjeno nekoliko ljudi, među kojima je bio i njegov komšija, optuženi Pantelić.  

Objasnio je da se nakon napada srpsko stanovništvo povuklo prema selu Gornja Lijeska, te da su na ulasku u Višegrad postojale barikade koje su “digli muslimani”. 

“Ne znam jesu li to bile ‘Zelene beretke’, ali barikade su držali muslimani”, kazao je Živković. 

Milošu Panteliću se sudi zajedno sa Ljubomirom Tasićem i Predragom Milisavljevićem za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim u Višegradu.

Prema optužnici, Milisavljević i Pantelić su učestvovali u ubistvu više desetina civila bošnjačke nacionalnosti kod jame Paklenik, gdje je Milisavljević, kako je navedeno, prvi počeo strijeljanje zatočenika.

Drugi svjedok Odbrane Pantelića bio je Dušan Kaljević, koji je ranjen 12. aprila 1992. godine, kada je napadnuto selo Okolište. 

“Ko je napao selo? Pa napale su ga komšije, ko će drugi?!”, rekao je Kaljević, te objasnio da taj dan nije mogao do Višegrada u bolnicu jer je bilo barikada. 

“Znam da Srbi nisu držali barikade. Nismo ni imali naoružanje, a za sela gdje su muslimani živjeli, ne znam”, kazao je Kaljević. 

Kako je precizirao, s dolaskom Užičkog korpusa u Višegrad taj grad je postao slobodan.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. novembar 2013. godine, kada će Pantelićeva Odbrana saslušati dva nova svjedoka.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English