Članak

Zatočenici izvođeni po naredbi

14. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da su zatočenici iz “Silosa” po naredbi komande brigade izvođeni na radove.

This post is also available in: English

Avdo Mujan, bivši pripadnik Vojne policije Teritorijalne odbrane (TO) Hadžići, kazao je da je tokom rata nekoliko puta dolazio u “Silos”. Dodao je da je taj objekat bio u nadležnosti vojske dok je on bio u Vojnoj policiji.

“Ulazio sam u ‘Silos’ kada bi načelnik za bezbjednost išao do upravnika. Uglavnom su dogovori bili oko izvođenja radova. Sve naredbe o izvođenju zatvorenika izlazile su iz komande brigade. Mi policajci smo postupali po naredbi”, rekao je Mujan.

Dodao je da su vojni policajci štitili zatočenike prilikom obavljanja radova. Svjedok je naveo kako su zatočenici jednom radili na lokalitetu Gradac kada je pala granata i ubila jednog policajca, te ranila nekoliko zatočenika.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Ðelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Kalember je bio stražar u “Silosu”, a Kazić komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), dok su ostali bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Svjedok Mujan je kazao da se srpsko stanovništvo 1991. godine počelo naoružavati.

Mujo Smajević, bivši vojni policajac i drugi svjedok na ovom suđenju, rekao je da je TO krajem aprila ili početkom maja 1992. formirala Vojnu policiju. On je kazao da su u objekat “Silos” zatvarani Srbi koji su imali nelegalno armijsko oružje.

“Njima je suđeno 1993. ili 1994. godine zbog toga”, rekao je Smajević i dodao kako smatra da je “Silos” bio pod nedležnošću civilnih struktura.

Treći svjedok, Omer Mujan, ispričao je da je krajem 1995. godine ušao u “Silos” jer je 9. brdska brigada predavala objekat 14. diviziji.

“Ja sam bio predsjednik komisije 9. brdske brigade pa sam zato ulazio tu. Popisalo se brojno stanje ljudi, mislim da ih je bilo 100-150”, kazao je Omer Mujan.

On je rekao da je “Silos” bio pod nadležnošću vojske, ali da ne zna od kada.

Sudsko vijeće je tužiteljicu Zoricu Đurđević više puta upozoravalo jer je svjedocima postavljala sugestivna pitanja.

Suđenje se nastavlja 21. novembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English