Članak

Presuda Zoranu Miliću 29. novembra

14. Novembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi na suđenju Zoranu Miliću za zločine u Busovači počinjene 1993. godine zatražilo odluku “koja će ublažiti bol i tugu žrtava”, dok Odbrana očekuje oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Tužiteljica Slavica Terzić je kazala kako je izjavama svjedoka i dokumentima dokazano da je Zoran Milić počinio zločin protiv civila – žena, maloljetnika, staraca i invalida.

Milića optužnica tereti da je, zajedno sa Zoranom Marinićem, 26. aprila 1993. došao u kuću svjedok B-1 u Busovači, gdje je maltretirao ženu sa troje maloljetne djece, prislonivši joj nož pod grlo, dok je Marinić zapalio stvari. 

“B-1 razrješava tokom suđenja da je osoba koja je zajedno sa pokojnim Zoranom Marinićem došla u njegovu kuću zapravo optuženi Zoran Milić”, podsjetila je Terzić.

Prema Tužilaštvu, Marinić i Milić su potom otišli u kuću Topalovića, gdje su vatrenim oružjem i nožem ubili starca Ahmeda Topalovića i invalida Sabriju Topalović, te ranili svjedoka B-2, kao i Adila Topalovića i Muvedetu Smolo, koji su podlegli.

“Topalovići su imali pravo na život, a B-1 i B-4 na miran san”, istakla je Terzić i zatražila od Vijeća da osudi Milića.

Ona je napomenula da je Tužilaštvo u materijalne dokaze unijelo i dokument iz 27. aprila 1993. u kojem se navodi da se Zoranu Mariniću i Zoranu Miliću određuje pritvor zbog izvršenja djela za koje ih i Tužilaštvo tereti.

Marinić je bio optužen zajedno sa Milićem, ali je postupak protiv njega obustavljen nakon što je preminuo u oktobru, nekoliko dana nakon što je na suđenju svjedočio u svoju korist.

Milićev branilac Slavko Ašćerić je kazao kako se Odbrana bazirala na dokazima Tužilaštva. Prema njegovim riječima, većina svjedoka nije spomenula ime njegovog branjenika.

“U jednoj od četiri izjave, B-1 je kazao da se radi o Zoranu Miliću”, naveo je Ašćerić i dodao kako je njegovog branjenika opisao onako kako danas izgleda, a ne kako je izgledao prije 20 godina.

U izjavi datoj u Haagu, kako je dodao, B-1 je kazao da je riječ o Zoranu Mariniću i Mirku Miliću. Ašćerić je istakao da Mirko Milić postoji i da živi i radi u Hrvatskoj.

Odbrana se osvrnula i na svjedočenje Zorana Marinića, koji je optužio Milića za događaje iz optužnice.

“Bio sam u Busovači i dobio informaciju da je nakon što je ovdje svjedočio otišao u kafanu i pio do nedjelje, kada je umro. Savjest proradi kad-tad”, rekao je Aščerić i zatražio da njegov branjenik bude oslobođen.

Sud će presudu izreći u petak, 29. novembra.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English