Članak

Završen dokazni postupak Odbrane

13. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Čapljine i Stoca, Odbrana prvooptuženog Veselka Raguža uložila je tri materijalna dokaza, čime je završila svoj dokazni postupak.

This post is also available in: English

Branko Karadeglić, advokat Veselka Raguža, uložio je nalaz i mišljenje vještaka vojne struke Milana Gorjanca, akt Ministarstva odbrane BiH, te uvjerenje Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata za Tvrtka Raguža. 

“Posljednji materijalni dokaz predlažemo na okolnosti u kojoj jedinici je tokom juna i jula 1993. godine bio Tvrtko Raguž”, objasnio je advokat Karadeglić. 

Tužilaštvo BiH je na dva uložena materijalna dokaza, mišljenje vještaka te uvjerenje Ministarstva, imalo prigovor na relevantnost dokumenata. 

“Smatramo da je mišljenje vještaka vojne struke izvedeno na osnovu malog broja dokaza”, kazala je tužiteljica Remzija Smailagić.

Tužilaštvo BiH tereti Veselka Raguža da je, kao komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine. 

Zajedno s njim sudi se i Ivi Ragužu, bivšem pripadniku ove brigade koji je optužen za učešće u zlostavljanju zatočenika. 

Na sljedećem ročištu, koje će se održati 20. novembra 2013. godine, planirano je uvođenje preostalih materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English