Članak

Presuda Lukiću i Adamoviću 12. decembra

8. Novembra 2013.00:00
Odbrana Marka Adamovića, optuženog za zločine počinjene na području opštine Ključ, zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da se nakon obnovljenog suđenja optuženi oslobodi. Izricanje presude zakazano je za 12. decembar.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ, Odbrana Adamovića je kazala da optuženi nije bio dio udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode iz optužnice.

“Marko Adamović nije zločinac koji je počinio djela za koja se tereti, te predlažemo da se oslobodi svih tačaka optužnice”, rekao je Branko Gudalo, branilac optuženog.

Vijeću se obratio i optuženi kazavši da nije osoba kakvom ga želi predstaviti Tužilaštvo.

“Žao mi je svega što se desilo mojim komšijama, ali ja to nisam mogao spriječiti. Ko sam ja? Ja sam bio obični obveznik”, rekao je Adamović.

Adamović je, zajedno sa Boškom Lukićem, optužen da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u pripremi, organizovanju i izvršenju široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području opštine Ključ.

Tužilaštvo smatra da je Lukić bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Adamović zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a i komandant Komande odbrane grada.

Prvostepenom presudom je Sud BiH oslobodio Lukića i Adamovića krivice. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naredilo obnovljeno suđenje.

Odbrana je istaknula da Adamović nije imao rukovodeću funkciju, te da je uvijek bio sporedna ličnost.

“Adamović je uvijek bio sporedna ličnost, pomoćnik, zamjenik… Nećete naći nijedan akt koji je on potpisao kao rukovodilac”, kazao je Gudalo.

Naveo je i kako optuženi nije komandovao Ključkim bataljonom, jer je taj bataljon stalno imao svog komandanta.

Gudalo je rekao i kako je optužnica Tužilaštva nejasna, te da u njoj nije pojašnjeno ni kako je kod optuženog postojala diskriminatorska namjera.

Odbrana Boška Lukića je u svojoj završnoj riječi zatražila da optuženi bude oslobođen, dok je Tužilaštvo zatražilo da Lukić i Adamović budu osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English