Članak

Srbi privođeni zbog oružja

7. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da su Srbi 1992. godine privođeni zbog nelegalnog naoružanja, ali da nisu maltretirani.

This post is also available in: English

Mehmed Sušić, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije, kazao je da su neka lica s područja općine Hadžići privođena u policijsku stanicu zbog posjedovanja oružja. 

“Posjedovanje oružja bilo je krivično djelo. Nama je na početku naređeno da se civilno stanovništvo ne smije tući i maltretirati, i ja nisam vidio da je iko to radio”, rekao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Sušić je kazao da je razoružavanje Srba počelo nakon što su srpske snage izvele opći napad na Hadžiće. Dodao je da su naoružani ljudi bili opasni, te da je to jedini razlog njihovog privođenja.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Ðelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Kalember je bio stražar u “Silosu”, a Šabić komandir Policijske stanice Pazarić, dok su ostali bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Sušić je rekao da su neke osobe nakon privođenja i ispitivanja odvođene u školu u Pazariću.

Na ovom suđenju svjedočio je Muradif Nuhanović, bivši stražar u školi, koji je kazao da je u ovom objektu bilo oko stotinu zatočenika srpske nacionalnosti. Naveo je kako su zatočenici tu bili sve dok granata nije pala na krov škole.

Nuhanović je rekao da je komandir stanice policije bio Nail Hujić, a kasnije Mirsad Šabić, ali da ne zna od kojeg datuma. Nakon što mu je Šabićeva Odbrana pokazala raspored straže od 15. juna 1992. iz kojeg se vidi da je Hujić i tada bio komandir policije, svjedok je kazao da je moguće.

Nuhanović je počeo svjedočiti 31. oktobra. Njegovo svjedočenje tada je prekinuto kako se ne bi inkriminisao, te mu je dodijeljen pravni savjetnik.

Ibrahim Hasić, bivši stražar u “Krupi” i treći svjedok na ovom suđenju, rekao je da su stražari naredbe dobijali od izvjesnog Ćamila, vođe stražarske službe. Upravnik tog zatvora, prema njegovim riječima, bio je Šerif Mešanović.

“Zatočenici su spavali na paletama. Imali su spužve. Imali su peći za grijanje”, naveo je on.

Sudsko vijeće je nakon pauze prekinulo ispitivanje ovog svjedoka jer je imao visok pritisak, a Tužilaštvo BiH je kazalo da ga neće više pozivati.

Uzeir Bajrić, bivši stražar u “Krupi”, rekao je da je neke od zatočenika poznavao jer su mu bili komšije.

“Korektno smo se ponašali prema zatočenicima. Mešanović Šerif nam je striktno naredio da niko ne smije ući u zatvor i maltretirati zatočenike”, kazao je on.

Tokom suđenja, Sudsko vijeće je više puta upozoravalo tužiteljicu Zoricu Đurđević zbog načina ispitivanja svjedoka, pojašnjavajući da postavlja sugestivna pitanja.

Suđenje se nastavlja 14. novembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English