Članak

Legitimno razoružavanje suboraca

6. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine, vještak vojne struke je kazao da među dokumentima koje je imao na uvid, ne postoji dokaz da su pripadnici Četvrte bojne brigade razoružavali bošnjačke pripadnike ove jedinice, kao ni da

This post is also available in: English

su učestvovali u hapšenju i zatvaranju civila tokom ljeta 1993. godine.

Milan Gorjanc, koji je na poziv Odbrane Veselka Raguža sačinio nalaz, naveo je da grad Stolac nije bio u nadležnosti Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), već da je bio u nadležnosti civilnih vlasti. 
Kako je objasnio, zona odgovornosti Četvrte bojne bila je od Ošanića do Komanja brda, a Stolac kao grad nije bio u sistemu odbrane ove jedinice. 
“Ni iz jednog dokumenta koji sam dobio na uvid, ne vidi se da su pripadnici Četvrte bojne djelovali van svoje zone odgovornosti tokom ljeta 1993. godine. Moje mišljenje je da oni nisu imali dovoljno ljudstva da čuvaju svoje linije, a kamoli da djeluju van svoje zone odgovornosti”, pojasnio je Gorjanc te dodao da je u Četvrtoj bojnoj bilo više od 50 posto Bošnjaka. 
Tužilaštvo BiH tereti Veselka Raguža da je, kao komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine. 
Zajedno s njim sudi se i Ivi Ragužu, bivšem pripadniku ove brigade koji je optužen za učešće u zlostavljanju zatočenika. 
Vještak Gorjanc objasnio je da se iz dokumenata vidi da su bošnjački pripadnici 42. brigade HVO-a u aprilu 1993. godine imali namjeru da izvrše “udar na hrvatske pripadnike ove jedinice, te da zauzmu punktove oko Stoca, most na Bregavi, a vjerovatno i sam Mostar”. 
Iz tog razloga, kako je naveo Gorjanc, hrvatski pripadnici ove jedinice imali su legitimno pravo da razoružaju bošnjačke pripadnike iste jedinice. Razoružavanje su, prema njegovim riječima, mogle izvršiti “pridodate jedinice”. 
“U svakoj armiji na svijetu to se zove dezerterstvo. Da nisu razoružali svoje nekadašnje suborce, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) pretpostavljam da bi iskoristili ovu situaciju i pokušali da zauzmu ovo područje. Samo lud Srbin ne bi krenuo da osvoji Stolac!”, rekao je Gorjanc. 
Nastavak suđenja zakazan je za 13. novembar, kada će Tužilaštvo i Odbrane uvesti preostale materijane dokaze.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English