Članak

Obrazloženo nezadovoljstvo presudom

4. Novembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH i Odbrana su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu kojom su Mehura Selimović, Adil Ružnić i Emir Mustafić osuđeni na ukupno 25 godina zatvora za zločine nad Srbima počinjene u Krajini.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je predložilo obnavljanje suđenja za oslobađajući dio presude, te kaznu “u dužem trajanju” za optužene.

Alaga Bajramović, branilac Ružnića, zatražio je oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, dok su drugi branioci predložili ponovno suđenje.

Prema mišljenju Tužilaštva BiH, kako je kazala tužiteljica Ozrenka Nešković, Selimović i Ružnić bili su odgovorni za stanje u zarobljeničkim centrima u Krajini.

“Vijeće je pogriješilo kada je reklo da nisu bili odgovorni”, ustvrdila je ona.

Prema nepravomoćnoj presudi Suda BiH iz septembra 2012. godine, Selimović, Ružnić i Mustafić su, u svojstvu ispitivača, od 1994. do 1996. fizički i psihički zlostavljali zarobljenike u centrima “Luke”, kasarne “Adil Bešić” i hotela “Park” u Bihaću, te autoservisa “Rad” u Cazinu.

Prema optužnici, Selimović je bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH (ABiH), Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac.

Selimović i Ružnić su osuđeni na po osam, a Mustafić na devet godina zatvora. Asim Crnalić, Selimovićev branilac, kazao je da je ispitivanje “legalan posao”.

“U našem slučaju, ne da nema teške povrede, nego nema ni lake”, naglasio je on, te dodao da Sudsko vijeće nije kod svjedoka utvrdilo duševne povrede koje bi ih spriječile da vode normalan život.

Branilac Alaga Bajramović je ocijenio presudu nerazumljivom i protivrječnom, te rekao kako Sudsko vijeće nije cijenilo bitne svjedoke za odbranu Ružnića.

“Pogrešno je da je prema 11 zarobljenika davao mimičke znakove da ih nepoznati vojnici šamaraju i udaraju. Iskazi ovih 11 svjedoka nisu istiniti”, kazao je on.

Hasan Veladžić, Mustafićev branilac, iskazao je razočarenje zbog propusta Sudskog vijeća u presudi. “Prvostepeni sud nas je žestoko, bez argumenata, ošamario”, rekao je on.

Optuženi Mustafić je kazao da nikada u životu nije povisio ton na nekog.

“Ja sam čovjek umjetnik i takav mi je čitav život”, dodao je on.

Apelaciono vijeće Suda BiH će odluku donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English