Članak

Pokrenuta globalna inicijativa za traženje nestalih

31. Oktobra 2013.00:00
U cilju efikasnijeg traganja i identificiranja miliona nestalih osoba širom svijeta, potrebno je kreirati koordiniran i profesionalan svjetski sistem, zaključeno je na konferenciji o nestalim osobama u Haagu.

This post is also available in: English

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) organizirala je trodnevnu konferenciju u Haagu, na kojoj je razgovarano o globalnim izazovima pri traganju za nestalim osobama.

Predsjednik ICMP-a Thomas Miller je rekao da je cilj konferencije da pruži ideje za novu globalnu platformu traganja za nestalim osobama, s obzirom da su izazovi slični bilo da se radi o nestalima kao posljedici rata i sukoba, prirodnih katastrofa ili terorističkih napada i kriminala.

“Gdje god smo imali nestalih osoba, vidjeli smo da porodice zahtijevaju informacije o svojim voljenim. Oni traže istinu. Zato nam treba nova agenda za budućnost”, rekao je Miller.

Sličan stav ima i Kathryne Bomberger, ICMP-ova izvršna direktorica, koja je rekla da je razočaravajuće da međunarodna zajednica u 21. stoljeću nema organiziran način traganja za nestalim.

“Ne postoji spisak obaveza država nakon rata ili sukoba, niti standardi na koje se porodice nestalih mogu pozivati, jednostavno nemamo održivi međunarodni mehanizam koji bi se nosio sa ovim problemom”, rekla je ona.

Na konferenciji pod nazivom “Nestale osobe: Agenda za budućnost”, naglašeno je da je ICMP od 1996. godine, kada je osnovan da bi pomogao u traganju za nestalim na području bivše Jugoslavije, izrastao u svjetski priznatu organizaciju koja pomaže u kriznim područjima širom svijeta. 

Član kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović je rekao da bez pomoći ICMP-a bosanskohercegovačke vlasti ne bi pronašle i identificirale hiljade nestalih osoba.

“Ono što fali u BiH, a vjerujem da je slična situacija u većini država, jeste politička volja da se traga za nestalim. Zato nam treba svjetska, profesionalna organizacija koja može natjerati države da se nose s problemom nestalih”, kaže Mašović.

Nekadašnji tužilac pri Haškom tribunalu, a danas predsjednik Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu, David Tolbert je pohvalio pomoć ICMP-a u procesuiranju ratnih zločina u BiH. 

“Podaci ICMP-a i njihove profesionalne baze podataka su bili ključni za procesuiranje ratnih zločina pred Haškim tribunalom, posebno onim u vezi sa Srebrenicom”, rekao je Tolbert. 

Na konferenciji je spomenuta i pomoć ICMP-a tajlandskim vlastima nakon cunamija 2004. godine i podrška lokalnim vlastima u Libiji i Iraku pri traganju i identifikaciji nestalih nakon nedavnih sukoba. 

Konferencija će trajati do petka, 1. novembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English