Članak

Fatalni zagrljaj s Batkom

30. Oktobra 2013.00:00
Odbrana Zorana Dragičevića je u završnoj riječi navela da nije dokazana odgovornost optuženog za silovanje i premlaćivanje. Izricanje presude je zakazano za 22. novembar.

This post is also available in: English

Branilac Duško Tomić se osvrnuo na svih pet tačaka optužnice, kao i na pravnu kvalifikaciju, ocijenivši kako Dragičević ne može biti osuđen za zločin protiv čovječnosti.

“Ovdje nema deportacija, zatvaranja, mučenja, kao ni trajnih posljedica većeg broja ljudi, tako da se ne radi o zločinu protiv čovječnosti”, kazao je Tomić.

Prema njegovim riječima, u ovom predmetu je došlo do kršenja prava na pravedno suđenje.

“Postoji rješenje o prebacivanju ovog predmeta na Sud BiH sa Kantonalnog suda, gdje je djelo na početku okvalifikovano kao zločin protiv civilnog stanovništva. Mi to nikada nismo dobili, pa se nismo mogli ni žaliti, a to nije po zakonu”, naveo je Tomić i dodao da nije praksa da se sa nižeg suda predmet prebacuje na viši, osim ako se ne radi o složenom predmetu, značajnoj ličnosti i teškim posljedicama.

Analizirajući dokaze za prvu tačku optužnice, branilac je kazao da su svjedoci potvrdili da Dragičević nije nikog tukao u stanu svjedoka A-2 i A-3.

“Ja sam ga pitao šta će on s Batkom, a on mi je odgovorio da je otišao da vidi šta će se desiti, da ne bi Batko ubio te ljude. Priznao je da je bio tamo i ja sam mu rekao da će za to snositi posljedice. Ko god se zagrlio s Batkom, mora snositi posljedice, a kamoli da se negdje pojavi s njim”, rekao je branilac.

Veselin Vlahović zvani Batko je prvostepenom presudom osuđen na 45 godina za zločine počinjene na području Grbavice, Vraca i Kovačića.

Branilac Tomić je kazao kako nije dokazano da je optuženi Dragičević tukao Enesa Čohu, što mu se drugom tačkom optužnice stavlja na teret.

“Moj klijent je priznao da je bio prisutan u zgradi kada je Čoho priveden, ali nije ga tukao i niko to nije vidio. Ne možemo, časno vijeće, uzimati izjavu optuženog kao hranu sa švedskog stola”, rekao je Tomić.

U vezi sa optužbom za silovanje, Tomić je kazao da svjedokinja A-1 nije spominjala silovanje u izjavi 1995. godine, već je o tome govorila nekoliko godina kasnije u Tužilaštvu.

On je istakao da svjedokinja nije rekla da je u stanu bilo grubosti.

“Časni sude, ja ne poznajem silovanje bez grubosti. U izjavi iz ‘95. ona kaže kad je došla u stan: ‘Nije mi ništa govorio, ne znam jesam li se skinula, ne sjećam se…’ Pa kakva je to izjava? Ova žena se ogriješila o mog klijenta”, rekao je Tomić.   

Mirna Buljugić


This post is also available in: English