Članak

Sudilo mu se zbog funkcije

29. Oktobra 2013.00:00
Odbrana Boška Lukića, koji se tereti za zločine počinjene na području opštine Ključ, zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH da nakon obnovljenog suđenja optuženog oslobodi.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ, Odbrana je kazala da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je optuženi Lukić počinio krivično djelo, te da treba biti oslobođen.

“Sudilo mu se praktično, jer je tokom rata bio načelnik štaba Teritorijalne odbrane (TO) i jer je bio u Ključu. Smatram da Tužilaštvo nije iznijelo dokaze kojima bi dokazalo da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu”, rekao je branilac Husein Mušić.

Vijeću se obratio i optuženi Lukić kazavši kako nije učestvovao u događajima za koje je optužen.

“Časni sude, nikada nisam osporavao dešavanja u Ključu, ali sam osporavao svoje učešće u tome. Izražavam žaljenje zbog onog što je učinjeno i izražavam žaljenje porodicama žrtava”, rekao je Lukić.

Lukić je optužen da je, zajedno sa Markom Adamovićem, od aprila do decembra 1992. učestvovao u pripremi, organizovanju i izvršenju široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području Ključa.

Tužilaštvo smatra da je Lukić bio komandant Štaba TO-a, a Adamović zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a i komandant Komande odbrane grada.

Prvostpenom presudom je Sud BiH u maju 2010. godine oslobodio Lukića i Adamovića. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naredilo obnovljeno suđenje.

Branilac Mušić je kazao kako je Srpska demokratska stranka (SDS) proklamovala plan o razgraničavanju teritorije između tri naroda u BiH, ali da niko u to vrijeme nije znao šta će uslijediti.

“Interesantno je kad Tužilaštvo tvrdi da je Lukić znao šta će se desiti. Odbrana tvrdi da nije. U tom ludilu niko nije bio svjestan događaja koji će se kasnije desiti u Ključu”, rekao je on.

Odbrana je navela kako Lukić nije bio član ni simpatizer SDS-a, te da kao član stranke nije došao na mjesto načelnika Štaba TO-a.

“Tvrdnja Tužilaštva da se Lukić uključio u to radi nekakvog plana je gola pretpostavka. On je samo radio posao za koji je obrazovan, ali i zbog ekonomskih interesa, kao i svako drugi”, zaključio je branilac.

Dodao je da oni koji su počinili zločine u Ključu nisu procesuirani.

“Vojna bezbjednost u Ključu propustila je da kazni zločine, ali Lukić nije znao da oni ne rade svoj posao”, kazao je Mušić.

Tužilaštvo je u svojoj završnoj riječi navelo kako je dokazalo da su Lukić i Adamović učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, te je zatražilo da budu osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora.

Odbrana drugooptuženog Adamovića će svoju završnu riječ iznijeti u petak, 8. novembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English