Članak

Tužilaštvo traži dugotrajni zatvor

28. Oktobra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo da nakon obnovljenog suđenja Marko Adamović i Boško Lukić, optuženi za zločine počinjene na području opštine Ključ, budu osuđeni na dugotrajnu kaznu zatvora.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ, tužiteljica Džemila Begović je kazala kako je Tužilaštvo dokazalo da su Adamović i Lukić učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu nad nesrpskim stanovništvom s područja Ključa.

Dodala je i da su optuženi krivi za preseljenje, zatvaranje, mučenje i druga nečovječna djela.

“Njihov doprinos je bio neophodan i znatan, jer bez tog učešća ne bi bilo moguće provesti plan”, rekla je Begović, dodavši da su bili svjesni da svojim radnjama čine krivično djelo progona.

Adamović i Lukić su optuženi da su od aprila do decembra 1992. učestvovali u pripremi, organizovanju i izvršenju široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području opštine Ključ.

Tužilaštvo smatra da je Lukić je bio komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Adamović zamjenik komandanta Ključkog bataljona TO-a i komandant Komande odbrane grada.

Prvostepenom presudom je Sud BiH u maju 2011. godine oslobodio Adamovića i Lukića krivice. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naredilo obnovljeno suđenje.

Tužiteljica Begović je kazala da su napadi koji su počeli u maju 1992. na širokom području Ključa provođeni kao dio strategije Skupštine Srpske Republike BiH.

“Napadi su bili usmjereni prema civilnom stanovništvu. Hapsili su se muškarci, civili su neselektivno ubijani, a drugi su bili u strahu”, rekla je tužiteljica.

Ona je pojasnila da je Srpska demokratska stranka (SDS) formirala srpske opštine u kojima su formirani krizni štabovi. Krizni štab u Ključu je u vrijeme napada na civile, kako je navela tužiteljica, stalno bio u zasjedanju.

“Krizni štab je donosio odluke o mobilizaciji, transportu zatočenika, iseljenju… sve u cilju preuzimanja kontrole nad svim segmentima života”, kazala je Begović.

Naglasila je kako Apelaciono vijeće pri donošenju odluke treba uzeti u obzir da su u to vrijeme optuženi bili na visokim funkcijama, te da neke osobe koje su tada nestale još uvijek nisu pronađene.

“Kao posebno otežavajuću okolnost treba uzeti kod Adamovića i Lukića njihov nedostatak kajanja i ponašanje pred Sudom”, rekla je Begović, dodavši da smatra da na strani optuženih nema olakšavajućih okolnosti.

Odbrane Adamovića i Lukića će svoje završne riječi iznijeti u utorak, 29. oktobra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English