Članak

Predložen kućni pritvor za Petra Kovačevića

28. Oktobra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Petru Kovačeviću, osumnjičenom za zločine počinjene na području Višegrada, zbog straha od bjekstva odredi kućni pritvor i zabrani korištenje lične karte.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović je naveo da je postupak protiv Kovačevića, koji ima 70 godina, u početnoj fazi, te da ove mjere zabrane traži da osumnjičeni ne bi pobjegao u Srbiju, gdje mu žive kćerke. On je zatražio i da se osumnjičeni jednom sedmično javlja u policijsku stanicu.

Prema tužiocu, iz iskaza svjedoka proizlazi postojanje osnovane sumnje da je Kovačević počinio zločin protiv čovječnosti.

Odbrana se usprotivila ovim mjerama zabrane, a branilac Petko Pavlović je rekao da nema zakonskog osnova za “ovako stroge mjere zabrane”. Odbrana, kako je kazao, osporava postojanje osnovane sumnje, jer su saznanja svjedoka posredna.

Pavlović je dodao da se Kovačević bavi poljoprivredom na svom imanju, te da mora ići doktorima jer ima problema sa zdravljem.

Osumnjičeni se, kako je rekao, ne smatra krivim. “Nisam kriv i neću bježati”, kazao je Kovačević, koji se ranije odazivao pozivima Tužilaštva BiH.

Odluku o mjerama zabrane Sud će donijeti naknadno.

Amer Jahić


This post is also available in: English