Članak

Prvi svjedok Odbrane 13. novembra

23. Oktobra 2013.00:00
Odbrana Zemira Kovačevića, optuženog za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, kazala je kako će nakon saslušanja prvog svjedoka odlučiti da li će ostale svjedoke pozivati.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj uoči početka izvođenja dokaza Odbrane, Sudsko vijeće je saopštilo da će prvi svjedok Odbrane optuženog Kovačevića biti saslušan 13. novembra.

Odbrana je navela kako će tek nakon što sasluša ovog svjedoka odlučiti da li će pozivati još neke svjedoke, te da planira saslušati i vještaka vojne struke.

Kovačević je optužen da je, kao pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sa neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV) u selu Sijekovac počinio zločine nad srpskim civilima.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki pobijeni.

Suđenje Kovačeviću počelo je u julu prošle godine, nakon što je godinu ranije iz Švedske izručen BiH.

Prije početka statusne konferencije Sudsko vijeće je odlučilo da na narednom suđenju Tužilaštvo BiH uloži preostale materijalne dokaze.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English