Članak

Nedžad Hodžić procesno sposoban

18. Oktobra 2013.00:00
Optuženi Nedžad Hodžić ne želi da sarađuje sa ljekarima te “maskira” stvarno mentalno stanje, tako da je nemoguće obaviti adekvatno vještačenje, zaključio je neuropsihijatar Omer Ćemalović.

This post is also available in: English

Na osnovu medicinskih dokaza, vještak Ćemalović je procijenio da optuženi može da prisustvuje suđenju i prati njegov tok najviše tri sata, uz kraće pauze.

On je na zahtjev Odbrane obavio vještačenje optuženog Hodžića, koji je s Dževadom Salčinom optužen za zločine počinjene na području Igmana.

Ćemalović je kazao da Hodžić ima simulativno ponašanje, te da stoga ne postoji mogućnost preciznog izjašnjavanja o mentalnom i psihičkom stanju. 

Prema njegovim riječima, otežavajuća okolnost pri vještačenju bilo je što Hodžić odbija da sarađuje, te pokušava da prikrije svoje stvarno mentalno stanje. 

“Ako imate osobu koja na pitanje koliko ima ruku i nogu ne zna odgovor, ili na pitanje koji mu je sin stariji takođe ne zna da se izjasni, a pritom non-stop tvrdi da mu je sve namješteno, onda to nama ljekarima nešto govori. U njegovom ponašanju postoje i određeni neurološki ispadi, tako da tvrdim da on vrlo svjesno maskira svoju stvarnu kliničku sliku”, objasnio je Ćemalović.

Tužilaštvo BiH tereti Hodžića i Salčina da su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Štaba Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), 1993. godine mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima.

Ovi zločini počinjeni su u hotelu “Mrazište” i na drugim lokacijama. Zločini su izvršeni nad osobama srpske nacionalnosti koje su bile dovedene iz logora “Silos” i “Krupa” u Tarčinu (opština Hadžići), te žrtve hrvatske nacionalnosti dovedene iz logora “Musala” u Konjicu.

Nedžla Šehić, braniteljka prvooptuženog Hodžića, na čiji zahtjev je i obavljeno vještačenje, kazala je da je Odbrana zatražila vještačenje koje bi se sprovelo na psihijatrijskoj klinici i koje bi trajalo nekoliko dana, a ne vještačenje u zatvorskoj jedinici obavljeno za sat vremena. 

“Časni sude, svi koji su u kontaktu sa Hodžićem znaju kakvog je on psihičkog i fizičkog stanja. Na njemu je vještačenje rađeno čak četiri puta, ali nikad onako kako smo sada tražili. Iz tog razloga ponovo insistiram da se vještačenje sprovede na klinici, gdje bi moj branjenik bio na posmatranju nekoliko dana. Nakon toga, mogu da prihvatim da je on zaista sposoban da prati sudske procese”, objasnila je advokatica Šehić. 

Tužilaštvo je kazalo da nema primjedbi na rezultate vještačenja.

Sudsko vijeće je početak suđenja zakazalo za 7. novembar, kada će Tužilaštvo BiH pročitati optužnicu i dati uvodnu riječ.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English