Članak

I nakon 13 godina, odgođeno suđenje za zločin u “Vranici”

17. Oktobra 2013.00:00
Sud Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je na neodređeno vrijeme odgodio obnovljeno suđenje trojici optuženih za zločine počinjene u “Vranici” (općina Mostar).

This post is also available in: English

Zoran Krtalić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da se suđenje odgađa zbog nedolaska Nenada Gvozdića, branitelja optuženog Mate Aničića.

Gvozdić je obavijestio Sudsko vijeće da ne može prisustvovati jer ima statusnu konferenciju u “važnijem” predmetu pred Općinskim sudom u Mostaru, a nakon toga raspravu gdje zastupa “Zrinjski”.

U obavijesti je Gvozdić zatražio da se razriješi braniteljske dužnosti jer mu nisu isplaćeni dosadašnji troškovi.

“Iluzorno je predmet ‘Vranica’ upoređivati po važnosti s bilo kojim drugim, a najmanje sa statusnom konferencijom pred Općinskim sudom zbog kaznenog djela sudjelovanja u tuči”, kazao je Krtalić, pojasnivši da je suđenje u predmetu “Vranica” zakazano 9. maja ove godine, “daleko prije” spomenute statusne konferencije.

Kada je u pitanju plaćanje, Krtalić je rekao da je branitelj obaviješten da će biti plaćen nakon pravomoćne presude u predmetu “Vranica”.

“Ne postoje zakonski razlozi da Gvozdić bude razriješen. Ukoliko ne pristupi glavnom pretresu, obavijestit ćemo Advokatsku komoru da se preduzmu odgovarajuće zakonske mjere”, kazao je Krtalić, podsjetivši da se Gvozdić sam prijavio na listu advokata po službenoj dužnosti.

Sudija Krtalić je dao prijedlog Gvozdiću da se razriješi sa liste službene dužnosti zbog neprofesionalnog ponašanja.

U ovom predmetu sudi se Željku Džidiću, Mati Aničiću, Erhardu Pozniću i Ivanu Škutoru kao bivšim pripadnicima Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Njima su na teret stavljeni zločini počinjeni nakon što su u maju 1993. godine snage HVO-a napale stambeni kompleks zgrada “Vranica”, gdje je bio štab Armije Republike BiH (ARBiH). Kasnije je ubijeno 13 pripadnika ARBiH.

Suđenje za zločin u “Vranici” počelo je 2000. godine, a nakon tri oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Mostaru, koje je Vrhovni sud Federacije BiH poništio, predmet je vraćen na ponovno suđenje. Na ovom ročištu je suđenje trebalo početi četvrti put. U međuvremenu je prvooptuženi Željko Džidić postao nedostupan organima gonjenja u BiH.

Na ovo ročište nije pristupio ni advokat oštećenih zbog obaveza pred Sudom BiH. 

Sanela Gaković


This post is also available in: English