Članak

Iz šljivika gledao ubistva

11. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Zenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je iz “šljivika” gledao ubistva komšija, a da je kasnije, kada je zarobljen u školi, vidio optuženog Vehida Subotića.

This post is also available in: English

Svjedok Željko Cvijanović je početkom rata mobilisan u jednicu Hrvatskog vijeća obrane (HVO). U selu Dusina (općina Zenica) je, kako je rekao, 26. januara 1993. bila akcija.

“Bio je pokušaj da pregovaramo sa Armijom BiH (ABiH), ali nije uspjelo”, naveo je on.

Svjedok je ustvrdio da su potom pripadnici ABiH zarobili i odveli nekoliko pripadnika HVO-a, dok je on bio sa drugom grupom u “šljiviku”.

“Šerif Patković je izvadio ‘škorpion’ i ispalio rafal u Zvonka Rajića. Mi smo to gledali  iz ‘šljivika’”, kazao je Cvijanović.

On je pojasnio da se predao sa drugim pripadnicima i odvedeni su u obližnju osnovnu školu, gdje je vidio optuženog, kojeg su zvali Geler. Rekao je da je Geler imao problema sa okom.

Svjedok je ispričao kako su tokom boravka u školi bili tučeni i maltretirani, istaknuvši da je nakon batina pao u komu, a kad je došao sebi, bio je u Kazneno-popravnom domu u Zenici.

“Tu sam razgovarao sa Ivicom Kegelom i rekao mi je da je Vehid Subotić ubio Radošu zvanog Čiča. Kazao mi je da je i učestvovao u strijeljanju drugih zarobljenika. A da su on i Franjo Batinić ostali zadnji i da im je naređeno da pokupe leševe”, prisjetio se Cvijanović.  

Optužnica tereti Vehida Subotića, bivšeg  pripadnika Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi ABiH da je, zajedno sa drugim pripadnicima bataljona, upao u selo Dusina, naredio da se zarobi oko 40 civila, te nekoliko razoružanih vojnika HVO-a. Nakon toga je izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti i sproveo ih do jedne kuće, te naredio pripadnicima čete da ubijaju po jednog civila.

Svjedok Perica Radoš je kazao kako je saznao od Ivice Kegela da je optuženi ubio njegovog brata Augustina. Radoš je ispričao da je bio zatvoren u školi, gdje se susreo sa Subotićem zvanim Geler.

“Neki vojnik je došao i rekao da će doći jedan kojeg moramo bošnjački pozdraviti sa ‘selam alejkum’. On je došao i mi smo ga pozdravili”, naveo je svjedok, dodavši da je Subotić prozvao deset “ekstrema”, među kojima su bili Dragan Radoš i Viktor Rajić i onda ih je počeo tući.

Svjedok je kazao da je Viktoru razbio arkadu i onda je prešao na Dragana.

“Zaustavljali smo krv Viktoru. A kasnije je Dragan Radoša rekao da se ta osoba zove Vehid Subotić”, objasnio je svjedok.

Svjedok Pašo Hakanović je kazao Sudu kako se nakon napada na selo Dusina susreo sa čovjekom koji mu je rekao da je “ubio deset lica”.

“Bio je škiljav na jedno oko, sijed, oko 30 godina. Povezao sam da je to Geler jer je narod kasnije pričao da je Geler pobio Hrvate”, rekao je Hakanović.

Na pitanje Vukice Marjanović, braniteljice optuženog, da li svjedok prepoznaje Vehida Subotića u sudnici, on je odgovorio da mu ta osoba uopšte nije poznata.

Suđenje se nastavlja 1. novembra.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English