Članak

Izgradnja mira u bivšem logoru

10. Oktobra 2013.00:00
Trojica bivših logoraša različitih nacionalnosti su u sklopu projekta “Sedmica izgradnje mira”, u prostorijama nekadašnjeg logora “Luka” u Brčkom, govorili o svojim ratnim iskustvima i o potrebi pomirenja u BiH.

This post is also available in: English

Janko Samouković, Amir Omerspahić i Stanislav Krezić su na skupu “Moja priča” govorili o proživljenim torturama u različitim logorima u BiH.

Predsjednik Udruge zatočenih – udruženja logoraša Brčko Distrikta Fadil Redžić, jedan od organizatora ovog projekta, rekao je da je ideja javnog govorenja o ratnim torturama da se pošalje poruka mladim ljudima da rat ne donosi ništa dobro.

“Projekt ‘Moja priča’ su ustvari ispovijesti tri logoraša različitih nacionalnosti koji su okupljenim Brčacima u ovoj spomen-sobi govorili o svojim iskustvima, o doživljenim užasima i traumama torture u BiH tokom rata”, istakao je Redžić.

Janko Samouković, koji je tokom rata bio zatočen u logoru “Silos” u Tarčinu, kazao je da doživljene traume ne može zaboraviti, ali da nastoji da gleda ka budućnosti.

“Mi logoraši vidimo da se vrlo dobro možemo razumijeti, da smo svi prošli slične ili iste stvari u tim logorima. Naša želja je da pokažemo da nas trojica dolazimo iz tri naroda, da smo prijatelji. Naša želja nije da uveličavamo nečije stradanje, a nečije umanjujemo, već da kažemo da je rat nešto što stvarno nije dobro i da u suštini svakome donosi nesreću i zlo”, rekao je Samouković.

Omerspahić je kazao da mu javno govorenje predstavlja olakšanje, te da zajedno sa logorašima iz dva druga naroda, žele da pomognu mlađoj populaciji da shvate šta rat donosi.

“Imao sam 17 godina kad je rat počeo. I sada imam teške posljedice od svega što sam prošao. Uzdamo se u mlađu populaciju da ona može u ovoj državi promijeniti nešto nabolje. To je jedini cilj, to me motiviše, i to mi pomaže. Nisam osoba koja može mrziti nekoga i samo mogu osuditi loše ljude, bez obzira iz kojeg su naroda”, naglasio je Omerspahić.

Svoju priču iz logora ispričao je i Stanislav Krezić iz Mostara, koji je naglasio da je značajno da bivši logoraši – koji su najviše pretrpjeli u ratu – javno govore o značaju mira i pomirenja.

“Većina su ovdje ljudi koji su bili u logorima i osjeti se podrška koju nam pružaju da izdržimo u ovom projektu i da mlađima kažemo da logori i rat ne donose ništa dobro”, zaključio je Krezić.

Projekt “Sedmica izgradnje mira” organizuje Mreža mira u BiH od 15. do 22. septembra, sa izložbama, pozorišnim predstavama, predavanjima i javnim tribinama na 30 lokacija širom BiH.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English