Članak

Stolac u nadležnosti civilnih organa

9. Oktobra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine, svjedok Odbrane Veselka Raguža izjavio je da nema saznanja da je prvooptuženi učestvovao u razoružavanju i hapšenju vojnika muslimanske nacionalnosti na ovom području.

This post is also available in: English

Đuro Šutalo, nekadašnji  pripadnik Prve bojne brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kazao je da tokom 1992. i 1993. godine grad Stolac nije bio u nadležnosti Četvrte bojne, kojom je komandovao Veselko Raguž, već da je bio u nadležnosti civilnih organa vlasti. 

“Zona odgovornosti Četvrte bojne bila je od Ošanića do Komanja brda, koje se takođe nalazi na području opštine Stolac. Međutim, sam grad Stolac nije bio u vojnoj nadležnosti”, objasnio je Šutalo.

Kako je rekao, u Četvrtoj bojnoj bilo je 60 posto Bošnjaka, a Hrvati, koji su činili 40 posto jedinice, nisu mogli da razoružavaju muslimanske vojnike. 

“Hrvata u Četvrtoj bojnoj nije bilo dovoljno liniju da čuvaju, a kamoli da razoružavaju muslimane”, kazao je svjedok.

Raguž je optužen da je, kao komandant Četvrte bojne brigade “Knez Domagoj” HVO-a, naređivao i učestvovao u hapšenju i zatvaranju civila iz Stoca i Čapljine tokom ljeta 1993. godine. 

Zajedno s njim, sudi se i Ivi Ragužu, bivšem pripadniku iste brigade, koji je optužen za učestvovanje u zlostavljanju zatočenika. 

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok Šutalo je kazao da ima saznanja da su neki bošnjački vojnici vođeni u sabirne centre kao što su Koštana bolnica, Dretelj i Gabela, gdje su im uzimane izjave, ali da vojska s tim nije imala ništa. 

“To su bili dezerteri, ti vojnici koji su vođeni na ispitivanja. Njih smo predavali Vojnoj policiji, i ja nemam saznanja šta je sa njima kasnije bilo. Oni nisu više bili u vojnoj nadležnosti”, kazao je Šutalo. 

Nastavak izvođenja dokaza Odbrane Veselka Raguža zakazan je za 23. oktobar.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English