Članak

Optuženi Soldat korektan i profesionalan

7. Oktobra 2013.00:00
Na suđenju za ubistva počinjena u selu Čarakovo, nedaleko od Prijedora, svjedok Odbrane je rekao da je u ljeto 1992. godine bio na punktu u blizini Čarakova, ali da tu nije bilo pucnjave.

This post is also available in: English

Milan Đukanović, rođak i svjedok optuženog Dragomira Soldata, kazao je da je krajem jula 1992. došao u Prijedor, gdje se priključio “vodu za punktove” pri Vojnoj policiji Vojske Republike Srpske (VRS). Nakon nekoliko dana, kako je ispričao, raspoređen je na punkt u blizini sela Čarakovo.
“Nama je rečeno da tu kontrolišemo isključivo vojne obveznike. Kad smo mi došli, nikakve pucnjave tu nije bilo. Bilo je mirno, a ni civila nije bilo”, rekao je Đukanović.
Na tom mjestu proveo je dva dana, a za to vrijeme, kako je naveo, nije vidio nikakve autobuse ni civile. Dodao je kako je komandir njegovog voda bio optuženi Soldat.
Soldat je, zajedno sa Zoranom Babićem i Velemirom Đurićem, optužen za zločin počinjen 23. jula 1992. godine u selu Čarakovo. Prema optužnici, Babić i Đurić su, zajedno s drugim osobama a po naređenju Dragomira Soldata, u Čarakovu iz kuća izveli muškarce i odveli ih ispred mjesne džamije, gdje su ih strijeljali.
Neki od muškaraca koji su preživjeli strijeljanje, kako stoji u optužnici, preminuli su nakon što su optuženi Đurić i Babić zapalili džamiju, s koje su zapaljeni dijelovi padali po tijelima.
Duško Kos, bivši pripadnik Vojne policije VRS-a, svjedočio je da je Soldat bio komandir “voda za punktove” te da pripadnici Vojne policije nikada nisu učestvovali u borbenim dejstvima.
“Poslije borbenih dejstava aktivnost je bila uspostavljanje punktova”, rekao je on.
Na ovom suđenju svjedočio je i Rade Pađan, koji je također kazao da vojni policajci nisu učestvovali u borbenim dejstvima.
“Meni niko nije izdao takvu naredbu”, rekao je on.
Odgovarajući na pitanja Odbrane, Pađan je kazao da nikada nije čuo da je Soldat zapovijedao nekom drugom formacijom.
“Soldat je u tom periodu nosio uniformu i bijeli opasač. Prema mom znanju, nikakve probleme nije pravio. Bio je korektan. A bio je i odgovoran prema poslu”, rekao je svjedok.
Suđenje se nastavlja 14. oktobra.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English