Članak

Ispitivanje poteza Carle del Ponte

1. Oktobra 2013.00:00
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron formirao je posebno sudsko vijeće koje će ispitati ima li osnova za pokretanje istrage protiv bivše glavne tužiteljke Carle del Ponte zbog nepoštovanja suda.

This post is also available in: English

Meron je formirao posebno vijeće na zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, kome se sudi po optužnici za genocid i druge zločine u BiH. 

Karadžić je zatražio od Merona da otvori istragu protiv Del Ponteove  zato što je američkim diplomatama 2004. prenijela sadržaj povjerljivog dokumenta sa suđenja Slobodanu Miloševiću.

Meron je naložio članovima posebnog vijeća – sudijama Christophu Fluggeu, Bakoneu Molotu i Burtonu Hallu – da ispitaju da li je neophodno postaviti tužioca koji bi istražio da li je Del Ponteova odgovorna za nepoštovanje suda.

Karadžić je, u zahtjevu za otvaranje istrage, citirao diplomatsku depešu koju je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Haagu u aprilu 2004. uputila State Departmentu. U depeši piše da je Del Ponte diplomatama prenijela ko je na listi svjedoka Miloševićeve Odbrane, koju je bivši predsjednik Srbije podnio kao povjerljivi dokument.

“Čitajući direktno sa liste izvučene iz podneska, ona je rekla da su podneskom obuhvaćeni bivši predsjednik Bill Clinton, državna sekretarka Madeleine Albright, ministar odbrane William Cohen, general Wesley Clark te ambasadori Christopher Hill i Richard Hoolbroke”, piše u depeši koju citira Karadžićeva Odbrana.

Karadžić tvrdi da je Del Ponte, time što je američkim diplomatama otkrila sadržaj dokumenta pod pečatom, prekršila pravila Haškog tribunala, sugerišući da je tadašnja glavna tužiteljka odgovorna za nepoštovanje suda.

Slobodan Milošević preminuo je u Haagu 2006. godine, prije okončanja njegovog suđenja, a suđenje Karadžiću biće nastavljeno krajem mjeseca.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English