Članak

Dragičević tvrdi da nije privodio civile

25. Septembra 2013.00:00
Svjedočeći po drugi put u svoju korist na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, optuženi Zoran Dragičević je kazao kako ni po čijoj naredbi nije civile sa Grbavice privodio u zgradu “Digitron Buje”.

This post is also available in: English

Nakon što je Odbrana saslušala svjedokinju Nuru Čoho, koja je ispričala kako je nju i porodicu u zgradi “Digitron Buje” maltretirao Dragan Petković, Dragičević je posvjedočio da nije privodio lica u tu zgradu ni po naređenju komandanta Petkovića, niti bilo koga drugog.
“Ja sam samo čuo da je kompletna porodica Čoho imala probleme, ali ja ih nisam vidio u zgradi ‘Digitron Buje’”, rekao je Dragičević.
Dragičević je optužen da je od maja 1992. do decembra 1994. pljačkao i zlostavljao nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, te silovao jednu osobu. 
Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Odbrane da se optuženi vještači zbog zdravstvenog stanja “jer je imao moždani udar”, kao i da se vještači njegova tetovaža. Odbrana tvrdi da tetovažu može svako primijetiti, a posebno osoba koja se tuširala s njim i tvrdi da ju je on silovao.
Sudsko vijeće je odbilo ove prijedloge kao neosnovane.
“Kod optuženog nismo primijetili nikakve smetnje tokom odvijanja procesa, a oštećena nije rekla da se tuširala s optuženim, već da je natjerana da se dva puta istušira”, objasnio je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić.
Dragičevićeva Odbrana je na ovom ročištu saslušala i svjedoka Samira Kušundžiju, koji je kazao da se optuženi kretao u krugu zgrade “Digitron Buje”, ali da ga nije mogao prepoznati na fotografiji koja mu je predočena tokom davanja izjave u Tužilaštvu BiH. 
Nastavak suđenja, tokom kojeg će biti izvedeni materijalni dokazi Odbrane, zakazan je za 9. oktobar.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English