Članak

Vještačenje pušaka nakon ubistva u Prnjavoru

23. Septembra 2013.00:00
Na suđenju Draži Lakiću za zločin protiv civila u Prnjavoru počinjen 1993. godine, svjedok Odbrane izjavio je kako je policija tada obavila istragu o ubistvu i podnijela prijavu protiv optuženog.

This post is also available in: English

Svjedok Radislav Vinčić, koji je tokom rata radio kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Prnjavoru, rekao je da se sjeća ubistva Alilovića.

“Dokazano je da je Alilović ubijen iz vatrenog oružja. Iz skladišta jedinice ‘Vukovi s Vučjaka’ izuzeli su nekoliko pušaka. Vještačenjem je utvrđeno da je pucano iz jedne puške, kao i da je koristio Lakić. Poslije toga je podnesena krivična prijava protiv njega”, naveo je Vinčić.

On je dodao da je puška poslije vještačenja trebala biti predata u depozit suda, ali da se ne sjeća da li je to urađeno.

Prema optužnici, Lakić je, kao pripadnik ratne vojne jedinice “Vukovi s Vučjaka”, 18. februara 1993. ubio civila hrvatske nacionalnosti. On je sa dvije osobe došao u kuću A.P, gdje je bilo sedam osoba, koje su udarali tražeći im novac. 

Kada je Zlatko Alilović otišao u sobu kako bi donio novac, optuženi je, kako se navodi, otišao za njim i usmrtio ga ispalivši četiri hica.

Na poziv Odbrane svjedočio je i Duško Pejčić, koji je ispričao kako su u kafiću “Fortuna” Lakiću jednom izbili zube. 

Na pitanje optuženog da li se sjeća da su ga tada pretukli Vojko Duronjić zvani Janša i Željko Brković, takođe iz “Vukova s Vučjaka”, svjedok je odgovorio da se ne sjeća.

Pejčić je kazao da je “Janša maltretirao ljude po Prnjavoru koji nisu bili iz tog grada”.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar.

Povezani članci

Goran Obradović


This post is also available in: English